Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 3 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 3 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 4 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 4 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 8 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 9 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 10 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 10 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 10 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală în această duminică
Duminică, 24 septembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Episcopală” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Vasile Pop, consilier eparhial pe probleme de protocol, care, în ultimii 20 de ani a îndeplinit la catedrală mai multe ascultări importante.
„Duminica în care ne găsim, a XVIII-a după Sfintele Rusalii, ne vorbeşte despre Pescuirea Minunată, adică chemarea sau făgăduinţa pe care a făcut-o Mântuitorului primilor patru Apostoli că vor deveni pescari de oameni. În pericopa evanghelică ni se vorbeşte despre răbdare multă şi ascultare statornică şi nestrămutată de poruncile lui Dumnezeu şi această rânduială sfântă pe care, încă din Vechiul Testament, au respectat-o oamenii iubiţi de Dumnezeu, atunci când Dumnezeu vorbea şi ascultau şi auzeau glasul Lui, ei răspundeau: Vorbeşte Doamne, sluga Ta ascultă. Aşa au făcut şi Sfinţii Apostoli, care erau de profesie pescari, care ştiau meşteşugul perscuitului, însă s-au trudit mult şi n-au prins nimic.
Prezenţa Mântuitorului în preajma lor şi în viaţa lor a făcut şi ascultarea de îndemnul Mântuitorului. După ce le-a folosit corabia drept amvon plutitor, ascultarea de porunca Mântuitorului să mâne mai adânc şi să arunce mreaja ca să pescuiască, a făcut imposibilul posibil, pentru că acestea sunt miracolele adevărate, când sunt depăşite raţiunile omeneşti şi intră Dumnezeu în acţiune şi imposibilul devine posibil. Astfel, după ce L-au ascultat şi s-au minunat de cuvântul Său spus mulţimilor, au primit în dar o pescuire minunată ca simbol a ceea ce se va întâmpla în viaţa lor.
De altfel, ei au fost trimişi în lume, îmbrăcaţi doar cu putere de Sus, cu inimi curate şi cu mâinile goale, neavând nimic care să-i susţină şi au făcut un pelerinaj pentru a aduce pe Hristos în sufletele, în inimile oamenilor, în viaţa comunităţilor, în viaţa naţiunilor şi aşa au cucerit neamurile şi popoarele şi iată că aşa cum se spune la slujba hirotoniei, Dumnezeiescul har care pe cele neputincioase le vindecă şi pe cele cu lipsă le împlineşte, le-a dat putere să prindă în năvodul pescăresc toate neamurile. De altfel, troparul Rusaliilor tocmai despre pescuirea minunată vorbeşte: Cela ce preaînţelepţi pe pescari i-au arătat. Am revenit la Catedrala noastră Episcopală ca să fim împreună cu credincioşii.
Am hirotonit astăzi întru diacon pe teologul Vasile Pop, care slujeşte Catedrala în mai multe ascultări de 20 de ani. De când s-a deschis demisolul şi a fost sfinţit demisolul Catedralei a îndeplinit mai multe ascultări şi săptămânile trecute i-am încredinţat şi ascultarea de consilier eparhial pe probleme cu protocolul, pentru că ştie şi a învăţat atât de multe lucruri, încât trebuie să le pună în slujba Sfintei noastre Biserici, a Episcopiei, a Catedralei şi a tuturor nevoilor noastre bisericeşti. De aceea, îi dăm treaptă clericală, pentru ca să fie şi prin aceasta investit cu toată autoritatea ca să poată reprezenta Episcopia. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat PS Iustin.
Un sobor alcătuit din preoţii şi diaconii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie: Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul sfântului locaş, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, director al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, inspector eparhial social, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, azi hirotonit diacon, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Alexandru Cupşinar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul consacrat, a fost hirotonit întru diacon, Ipod. Vasile Pop, pe seama Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, ostenitor de peste 20 de ani la sfântul locaş de închinare, iar la final, Preasfinția Sa l-a hirotesit întru Arhidiacon.
Arhid. Vasile Pop are ascultare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare de 20 de ani, după ce înainte a trecut pe la Mănăstirea Bârsana şi Mănăstirea Rohia. Ca o răsplată ostenelilor depuse, a fost ridicat în treapta de consilier eparhial responsabil cu protocolul, i s-a dat în încredinţare ca să se ocupe de construirea bisericii Schitului „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Baia Mare, a cărui lucrări la paraclisul de la demisol sunt de o calitate deosebită. Alături de acestea mai are şi alte responsabilităţi pe linie bisericească, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.