Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Arieșu de Pădure
Duminică, 20 octombrie, a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat capela de cimitir și a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă Arieșu de Pădure, Protopopiatul Chioar, județul Maramureș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit în mica comunitate din Arieșu de Pădure, unde, în 2008, am sfințit pictura și în 2016 am târnosit Altarul, după reorganizarea Sfântului Altar, când am dat și cel de-al doilea hram bisericii. Alături de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, hramul istoric, am dat ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Biserica este împodobită în chip minunat, foarte frumos îngrijită. Părintele Ciprian Coza, nou protopop al Chioarului, a păstorit aici 13 ani, după el a venit aici părintele Bogdan Danco, ce este aici din 2018. În ultima vreme, cu ajutorul autorităților, respectiv a Primăriei Satulung, domnul primar Bujorel Mureșan este de aici din localitate, au construit o capelă de cimitir, pe care am sfințit-o, au ridicat mai multe răstigniri și au făcut unele înnoiri, au padimentat din nou biserica și au zidit un Proscomidiar, care lipsea, și câteva răstigniri.
Au așezat o răstignire frumoasă în fața bisericii, pe care am sfințit-o. Comunitatea este mică, dar foarte vie și se vede prin faptul că își păstrează cu sfințenie credința ortodoxă strămoșească, își păstrează tradițiile sfinte, familiile sunt închegate și binecuvântate pe temelia firescului biblic, după voia și creația lui Dumnezeu și după binecuvântarea și harul lui Dumnezeu și în acest fel, prin faptul că își întrețin biserica foarte frumos, arată că înțeleg biserica, casa lui Dumnezeu și al Sfinților și locaș sfânt și sfințitor. Biserica e nevoie să fie mereu în cea mai mare cinste și îngrijire, pentru că este cea mai importantă construcție dintr-o localitate.
Așa că dăm slavă lui Dumnezeu că aproape 70% din parohiile Eparhiei Maramureșului și Sătmarului își construiesc capele de cimitir, ca o necesitate de cult, în cadrul proiectului eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară”. Un alt proiect pe care l-am promovat și care a avut un efect deosebit a fost acela de a promova pictarea integrală a bisericii, în cadrul proiectului „Nicio biserică parohială fără pictură integrală”. Au fost peste 100 de biserici rămase din vechime în Eparhie fără să fie pictate. Acum majoritatea dintre ele sunt pictate din nou și le-am sfințit și Părinții bisericii și credincioșii le-au îngrijit și le îngrijesc și le iubesc. Comunitatea aceasta, deși este foarte mică, are mare vrednicie să fi făcut lucruri atât de importante. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și arătăm apreciere și multă prețuire pentru toată lucrarea lor duhovnicească”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
După primirea Preasfințitului Părinte Iustin, făcută de primarul Bujorel Mureșan, cu domiciliul în această parohie, care este și prim-epitrop, și membri ai Consiliului Parohial și credincioșii parohiei, în fața capelei, așezată nu departe de biserică, a fost sfințită capela de cimitir, care a primit hramurile „Învierea Domnului” și „Învierea lui Lazăr”.
Înainte de Sfânta Liturghie au fost sfințite lucrările executate în interiorul bisericii și Proscomidiarul, precum și o Sfântă Cruce monumentală, ridicată în fața bisericii.
Soborul a fost alcătuit din din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Ciprian Coza, protopopul Chioarului, Pr. Bogdan Danco, paroh, Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Adrian Gh. Paul, de la Departamentul de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” al Facultății de Litere din Baia Mare a UTC Cluj-Napoca, Pr. Dr. Andrei Gavriș, contabil șef, Pr. Augustin Homorodan din Coruia, Pr. Ovidiu Șter din Fersig, Pr. Ioan Vele din Finteușu Mic, Pr. Ciprian Surduc din Berchez, Pr. Bogdan Comiati din Arduzel, Pr. Gabriel Dan din Posta, Pr. Flaviu Covaciu din Chelința, Pr. Daniel Sabou din Mogoșești, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La chinonic, câte o priceasnă au interpretat cunoscuta interpretă Virginia Irimuș și elevul Paul Coza.
Primarul comunei Satulung a dat citire hotărârii Consiliului Local prin care, la propunerea sa, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Satulung.
Preotul paroh Bogdan Danco a fost hirotesit în treapta de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu, iar primarul comunei, Bujorel Mureșan, care este și prim-epitrop, a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, în timp de Consiliul Parohial a primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin Medalia „Justinian Arhiepiscopul”. Totodată, un număr de 16 binefăcători au fost distinși cu Diploma Anului Omagial.
La rândul său, părintele paroh a oferit Preasfințitului Părinte Iustin o icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul, o cruce de binecuvântare și un coș cu flori și adresat mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestui eveniment important pentru comunitatea religioasă din Arieșu de Pădure, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol