La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 11 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 49 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Ieud–Plopșor
Duminică, 18 august, A 8-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă Ieud–Plopșor, Protopopiatul Vișeu, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit la Parohia Ieud Plopșor, care s-a înființat în anul 2000, cu un număr de aproximativ 600 de suflete, pe această zonă de o frumusețe rară a Ieudului. Ieudul este pe cursul Văii Izei, dar lateral de râul Iza, o localitate foarte mare, peste 4.000 de suflete, majoritatea sunt ortodocși, peste 3.000 sunt ortodocși, împărțiți în 3 parohii: Parohia din centru, care are peste 2.000 de suflete, și aceasta, care s-a înființat în anul 2000, și apoi Parohia Ieudișor, care s-a înființat în 2007.
În ambele parohii nou înființate s-au construit biserici. Aici s-a construit o monumentală biserică de lemn, în stil maramureșean. De altfel, există meșteri din Ieud, a fost un meșter foarte priceput, domnul Hotico, ce a lucrat mult în Maramureș. Au construit această biserică monumentală, au împodobit-o cu pictură, în 2005 am sfințit Altarul, în 2014 am sfințit pictura.
Este o comunitate vie, suntem bucuroși să revenim, iată, după 10 ani, să fim împreună cu credincioșii, împreună cu păstorul lor, cu părintele Vasile Brendea, care păstorește aici de cinci ani. Și-au construit un minunat Altar de Vară în stil maramureșean, nobil și artistic, din punct de vedere al structurii, și masiv. Este o lucrare așa cum se fac lucrările în Maramureș, pentru că aici sunt meșterii cei mai iscusiți, în ce privește arta lemnului.
Dăm slavă lui Dumnezeu că preoții și credincioșii, împreună cu autoritățile, lucrează foarte frumos și, pe lângă lucrarea pastorală, socială și culturală sau activități cu tineretul se modernizează. Am văzut că covorul asfaltic este proaspăt turnat, ceea ce i se datorează domnului primar David, care este și în Consiliul Parohial, este prim-corator, și membru în Adunarea Eparhială. Ne bucurăm din suflet pentru această întâlnire minunată, iată, în duminica imediat după praznicul Adormirii Maicii Domnului, care a adunat mulțimi mari de credincioși la sfintele noastre mănăstiri, de praznicul Adormirii Maicii Domnului și se manifestă în chip minunat în Maramureș, așa cum se știe și se poate vedea cu celebrele procesiuni, care merg la sfintele mănăstiri cântând cântările tradiționale.
Hramul bisericii a fost dintru început Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar când am târnosit biserica am dăruit și cel de-al doilea hram, Sfinții Martiri Brâncoveni, pentru că martiri sunt și Sfântul Dimitrie și Sfinții Martiri Brâncoveni, sigur din altă perioadă, dar Sfinții Brâncoveni sunt model. Sfântul Constantin Brâncoveanu și fiii săi sunt model pentru conducătorii de popoare, de națiuni, pentru cei ce doresc să păzească și să promoveze valorile sfinte ale unui neam. Este credința creștină, cultura străbună, arta sacră. Știm că stilul brâncovenesc este inconfundabil, iar credința lui a fost unică: și-a dat viața primind să fie mai bine decapitat, el și fiii Săi, cei patru fii, decât să-și schimbe credința ortodoxă strămoșească.
Cam așa trebuie să fie conducătorii care să urmeze și să țină cu poporul, să-l slujească, și să păstreze valorile sfinte ale unui neam, care sunt, de fapt, pilonii identitari ai unui popor: cultura, credința, tradițiile, sufletul, valorile, neamul, toate sunt pilonii identitari ai unui neam. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Înaintea începerii Sfintei Liturghii Arhierești, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat și uns cu untdelemn sfințit noul spațiu pentru aprinderea lumânărilor (lumânărar), iar apoi a binecuvântat Altarul de vară, o clădire din lemn, monumentală, construită din lemn masiv, o lucrare de artă. Este concepția și lucrarea unor meșteri locali, artiști în lemn.
Soborul preoților care au slujit: Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Călin Vlad, secretarul protopopiatului, Pr. Vasile Brendea, paroh, Pr. Dinu Horațiu Brici, paroh în Ieud Centru, Pr. Vasile Cozma din Rozavlea, Pr. Daniel Magdău din Șieu, Pr. Ilie Vasile Pop de la Mănăstirea din Ieud, Pr. Vasile Bocicorec de la Spitalul din Vișeu, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Ioan Hotico de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, fiu al satului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de teologi și absolvenți de conservator, iar la priceasnă a cântat corul de femei al Parohiei Ieud.
Un bogat și de folos cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Iustin, despre Sfânta Evanghelie citită în a ceastă duminică de la Sfântul Evanghelist Matei, a înmulțirii pâinilor și despre învățăturile pe care să le rețină credincioșii din aceasta.
Pentru efortul depus în această perioadă de cinci ani de la instalarea ca preot paroh în Ieud Plopșor, preotul paroh Vasile Brendea a fost hirotesit ca iconom stavrofor, adică cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Părintele paroh a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o icoană pentru Muzeul Episcopiei, care îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul bisericii parohiale.
Pentru viitor, părintele paroh a primit sfatul părintesc de a construi o capelă mortuară, o clopotniță și de a pune clopotele pe tragere automată, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol