Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 11 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 11 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 12 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 14 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 18 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 19 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 19 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Soborul Sfinţilor 12 Apostoli este prăznuit de Biserică în ziua de 30 iunie
Sfântul Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Apostol Iacov, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Filip, Sfântul Apostol Vartolomeu, Sfântul Apostol Toma, Sfântul Apostol Matei, Sfântul Iacov al lui Alfeu, Sfântul Apostol Iuda, Sfântul Apostol Simon, Sfântul Matia, Sfântul şi Marele Apostol Pavel, chemat de Domnul la apostolie mai târziu decât toţi, au fost martori direcţi ai evenimentelor care constituie revelaţia şi istoria mântuirii, Iisus Hristos împlinind iconomia mântuirii odată pentru totdeauna. Apostolii sunt chemaţi de Mântuitorul Hristos pentru transmiterea şi aplicarea lucrării Sale, devenind în acest fel împreună lucrători cu Dumnezeu la zidirea Bisericii.
Și Sfântul Ierarh Ghelasie este pomenit în calendarul ortodox al acestei zile. A fost stareţ al Mănăstirii Râmeţ din Munţii Apuseni și arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, fiind primul ierarh ortodox român cunoscut cu numele în teritoriile intracarpatice. Faptul că Sfântul Ghelasie a fost arhiepiscop în Transilvania este consemnat de o inscripţie existentă într-un strat vechi de pictură descoperit în biserica Mănăstirii Râmeţ. În tradiţia locului, Cuviosul Ierarh Ghelasie a fost cinstit dintotdeauna ca sfânt şi ca făcător de minuni. Se spune că, atât în viaţă fiind, cât şi după aceea, la mormântul lui s-au vindecat în chip miraculos mulţi oameni bolnavi. Astăzi, la Mănăstirea Râmeţ, se păstrează părţi din moaştele sale, venerate cu evlavie de credincioşi. A fost îngropat lângă zidul bisericii şi mulţi bolnavi se vindecau la mormântul lui.
Lăcrimioara ZOTA