Share
A fost hramul Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare

A fost hramul Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare

Duminică, 12 noiembrie, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare.

„Am revenit la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cartierul Vasile Alecsandri, municipiul Baia Mare, din vecinătatea sfintei noastre Catedrale, o biserică ce adună credincioşii, care sunt în număr de aproximativ 7.000, aici la această parohie, cu doi preoţi. Îi adună în fiecare duminică şi sărbătoare, pentru că este mult iubită de ei, deoarece ei au construit-o şi au ctitorit-o şi au închinat-o Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu vrednicul lor părinte, părintele Viorel Gavra, care este şi ctitorul acestei biserici.

În prezent aici slujeşte părintele Andrei Emil Pop, inspector eparhial, şi fiul părintelui Viorel Gavra, ctitorul, părintele Adrian Gavra, care este profesor de geografie şi inspector şcolar de specialitate. Venim cu bucurie, amintindu-ne de eforturile pe care le-au făcut când au construit-o. Zece ani a ţinut construcţia acestei biserici, din 1993 până în 2004, când, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, într-o duminică de 23 mai, am sfinţit biserica în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, spre bucuria păstorului şi a credincioşilor care au înălţat-o şi au dăruit-o lui Dumnezeu.

Sărbătorim hramul post sărbătoare, deoarece de Sfinţii Arhangheli suntem în municipiul Sighetu Marmaţiei, la catedrala oraşului, care are acelaşi hram, şi nu-i putem lăsa pe sigheteni fără prezenţa noastră, cu băimărenii suntem mai frecvent, cu sighetenii mai rar, şi atunci, fie sărbătorim anticipat, fie sărbătorim post sărbătoare. Când e vreme bună slujim afară şi se adună mulţi credincioşi din oraş. De data aceasta, de câteva zile, au fost aduse spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni şi vindecătorul de cancer.

Zic eu că poate nu întâmplător aduse aici, la dorinţa părintelui Andrei şi a credincioşilor, cu sprijinul unor familii creştine binecuvântate, în vecinătatea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, unde imobilul care aparţine Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, va purta numele de „Spitalul de îngrijiri paleative ‹‹Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei››, făcătorul de minuni şi vindecătorul de cancer şi va adăposti 130 de bolnavi din mai multe judeţe.

Este un proiect pe care îl rugăm pe Sfântul Nectarie să ne ajute să îl împlinim şi să putem să facem bine celor care au nevoie, care sunt singuri în suferinţă, în boli terminabile, care au nevoie de iubirea lui Dumnezeu şi compasiunea şi empatia şi iubirea şi purtarea noastră de grijă. Mulţumim părinţilor care însoţesc racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierah Nectarie, din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Vin cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Totdeauna se procedează aşa. Şi, deci, mulţumim şi Preafericitului pentru că a binecuvântat să ajungă în Maramureş Sfântul acesta mult iubit, care a trăit 76 de ani şi care a pătimit mult, care s-a născut pentru Dumnezeu şi este numit omul lui Dumnezeu. Merită să se vadă filmul care îl caracterizează şi îl aşează acolo unde, de fapt, l-a aşezat Dumnezeu, în Ceata Sfinţilor. El a fost canonizat de Patriarhia Constatinopolului în 1961. I s-a recunoscut viaţa sfântă, este ctitorul marii Mănăstiri din Eghina, insulă lângă Atena, pe care a ctitorit-o din recunoştinţă faţă de Dumnezeu pentru multa pătimire care a îngăduit s-o trăiască de la fraţii lui întru Hristos. Din Patriarhia Alexandriei, după doar un an de la urcarea pe treapta Arhieriei, a fost mult surghiunit şi apoi a pătimit inclusiv la Atena de la fraţii lui, dar niciodată n-a deznădăjduit şi în final a zis ca Sfântul Ioan Gură de Aur, Slavă lui Dumnezeu pentru toate.

De aceea e atât de mare şi la Mănăstirea lui se face cel mai mare pelerinaj ortodox, după Locurile Sfinte de la Ierusalim. La Mănăstirea lui din Eghina, care este o mănăstire de măicuţe, se face cel mai mare pelerinaj din toată ortodoxia, pentru că, pe lângă că este minunat şi vindecător de cancer şi mult ajutător, este iubit pentru smerenia şi pătimirea lui. Şi ortodocşii compătimesc şi empatizează şi iubesc pe cei ce pătimesc pentru dreptate şi pentru Biserica lui Hristos şi pentru Hristos Însuşi. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat PS Iustin.

Înainte de începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a sfinţit icoana sfinţilor protectori ai bisericii şi parohiei, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, aşezată într-o frumoasă ramă sculptată şi pictată pentru închinarea credincioşilor.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial şi paroh, Pr. Adrian Gavra, conslujitor şi inspector şcolar, Pr. Grigore Melnic, protopopul de Câmpina, Pr. Ionuţ Necula din Parohia Călineşti, Protopopiatul Câmpina, Pr. Constantin Sinca din Parohia Lilieşti, Protopopiatul Câmpina, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Nuszer, hirotesit la această Sfântă Liturghie, Diac. Silviu Băeş, slujitor la această biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi corul parohiei, care a împlinit 30 de ani de existenţă, dirijat de teologul şi tehoredactorul Ionuţ Babici-Buda, la priceasnă cântând eleva Patricia Moldovan, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu