Share
Singurul așezământ monahal din Baia Mare și-a prăznuit hramul de Praznicul Schimbării la Față a Domnului

Singurul așezământ monahal din Baia Mare și-a prăznuit hramul de Praznicul Schimbării la Față a Domnului

Duminică, 6 august, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la singurul schit ortodox din Baia Mare cu hramul „Schimbarea la Față”, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat demisolul lăcașului de cult pentru slujirea Sfintei Liturghii și a slujbelor zilnice.

„Suntem la schitul „Schimbarea la Faţă a Domnului” de lângă municipiul Baia Mare, propriu-zis din municipiul Baia Mare, de pe strada Viilor, care începe a lua contur, începe a se rândui şi a se înfrumuseţa prin sfinţirea locului şi prin înălţarea noii biserici a schitului, care va avea hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, deoarece aşezarea este undeva prin dealurile prin care se termină masivul Munţilor Ţibleş, de unde se vede în chip minunat municipiul Baia Mare. Am hotărât să dăruim acestui loc hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului”, iar la demisolul de la primul nivel, pentru că proiectul executat de domnul arhitect Dorel Cordoş prevede şi un demisol, pe care astăzi l-am binecuvântat, pentru că s-a definitavat şi s-a înfrumuseţat, şi se vor săvârşi Sfintele Liturghii şi slujbe până la terminarea construcţiei, paraclisul va purta hramul Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei.

Familia care a donat terenul, în 2010, către părintele profesor Vasile Borca, şi care, apoi, l-a dăruit Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a se construi pe el un aşezămânmt, se numeşte Matosz Victor şi Maria, şi şi-au dorit să dăruiască pentru Dumnezeu acest teren. Gândul nostru, în 2013, când am pornit lucrările de construire a schitului, au fost şi sunt să fie un aşezământ de reculegere pentru credincioşii din Baia Mare, care vor dori să iasă puţin din cotidianul tumultuos şi gălăgios al oraşului şi să se retragă undeva pentru linişte şi mănăstirea aceasta va fi un astfel de loc. Apoi, am dorit şi dorim ca aici măicuţele care vor vieţui, pentru că va fi schit şi în final mănăstire de măicuţe, să fie foarte apropiate de tineret. Dorim ca tinerii noştri ascorişti şi, împreună cu ei, toţi tinerii care vor dori să se reculeagă în mănăstire, dar şi să creeze şi să se recreeze, să aibă un loc al lor.

Vom construi aici o casă, un aşezământ, nu în incinta mănăstirii, ci lângă, pentru tineri, ca să poată picta, să poată crea, să poată să facă activităţi potrivite cu viaţa creştină pe o iubesc şi pe care au ales să o mărturisească, pe Hristos, pe Maica Domnului şi pe toţi Sfinţii. Deci aceasta va fi, în final, destinaţia acestei mănăstiri, acestui schit, deocamdată, şi Îl rugăm pe Hristos Mântuitorul, Cel ce astăzi S-a schimbat la Faţă în Muntele Taborului, ca acest munte să devină unul sfânt, unul binecuvântat şi care să aducă bucurie, pace, binecuvântare, spor şi ajutor sfânt de la Dumnezeu şi mai ales mântuire sufletească celor ce cu frică de Dumnezeu, cu credinţăşi cu dragoste vor cerceta şi se vor închina în locul acesta”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

La începutul Sfintei Liturghii a fost binecuvântat Paraclisul aflat la subsolul viitoarei biserici, care va purta hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Nectarie de la Eghina, şi în care se vor oficia Sfintele Liturghii, o troiţă din lemn ridicată la poarta schitului şi o icoană a Sfântului Nectarie de la Eghina, care va fi pusă spre închinare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Preotul Gheorghe Ştirb, fost slujitor la acest schit, a fost hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Actualul preot slujitor Alin Sebastian Groşan a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu.
Diploma Anului omagial au primit Pr. Drd. Claudiu Ciascai, fost slujitor la schit, Pr. Ionuţ Puicar, precum şi binefăcătorii Răzvan Lupuţan, Bogdan şi Monica Bota, Nicolae şi Maria Coteţ, Victor Ilieş, Virgil Pop, Dorin Marinescu, Dan Rus, Prof. Sorin Ionescu, Vladimir Iacob, Ioan Muntean, Cosmin Sabou, Monica Maria Matosz, Dorin Pop, Mihai Peto, Ioan Marinescu, Maria Huban şi Sergiu Cadar.

Schitul „Schimbarea la Faţă” Baia Mare a luat fiinţă din dorinţa unor buni credincioşi de a înfiinţa aici o mănăstire şi au donat în acest scop, în anul 2010, terenul pe care se ridică schitul, cumpărând încă unul din apropiere, pentru a completa suprafaţa ce o aveau. Schitul este situat ca în poveste, pe un picior de plai, iar la început se urca pe jos, cu mare efort, prin livezile cetăţenilor, neexistând drum practicabil decât, eventual, pentru tractoare. Acum există un drum pietruit pentru maşini, până sus, în parcarea schitului, informează Andrei Fărcaş, Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Cei care doresc să ajungă acolo pot merge pe jos, pe strada Sănătăţii, sau cu maşina, pe strada Viilor. Priveliștea este una deosebită!

Foto: Ipod. Vasile Pop

Citește și

Sunteți invitați la hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu