Share
Sunteți invitați la hramul Mănăstirii Breaza

Sunteți invitați la hramul Mănăstirii Breaza

Luni, 24 iunie, a doua zi de Rusalii, Mănăstirea Breaza se îmbracă în haină de sărbătoare, pentru a-și sărbători Ocrotitoarea – Sfânta Treime.

„Cu aleasă bucurie, vă așteptăm să fiți alături de noi luni – 24 iunie 2024, la hramul mănăstirii noastre. Slujba va fi oficiată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, de către părintele Arhimandrit Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din cuprinsul episcopiei.

Programul este următorul: dimineața de la 07.30 se va face Sfințirea apei, urmată de Sf. Maslu și Sfânta Liturghie.

Vă așteptăm cu mult drag!”, transmite Antonia Țineghe, stareța Mănăstirii.

Povestea Mănăstirii

Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza din Suciu de Sus a fost înființată de prof. dr. Florea Mureşan, fost profesor la Academia Teologică din Cluj, fost protopop al Clujului şi prigonit de regimul comunist, închis pe motive inventate.

Pe când se afla în puşcărie, a promis Maicii Domnului că, dacă iese teafăr afară, ridică o mănăstire. După eliberare i s-a stabilit domiciliu forțat la Suciu de Sus. După un an, în 1954, a găsit locul pentru mănăstire în Poiana Brezei, unde a construit, pe un teren primit prin donaţie, o biserică mică din lemn şi două chilii. După sărbătoarea hramului din 1958, la care a ţinut o predică deosebită, în faţa unei mulţimi imense de creştini, a fost arestat din nou, fiind luat cu duba securităţii. Pentru eliberarea părintelui lor duhovnicesc, cei peste 400 de săteni au întocmit un memoriu, scris de Gavriil Burzo –  pe atunci elev la Seminarul din Cluj – în casa bunicului său, care era diac. Urmarea: părintele Gavriil, bunicul său şi crâsnicul bisericii, consideraţi principalii autori ai memoriului, au fost arestaţi. Părintele Gavriil a fost exmatriculat din seminar.  După ce părintele Florea Mureşan a murit în închisoarea din Aiud, în 1961, biserica a fost incendiată, biblioteca distrusă, iar chiliile devastate. Pe locul mănăstirii, comuniștii  au instalat o stână de oi, ca să profaneze locul.

În 1990, părintele Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, a pus piatra de temelie pentru reconstruirea mănăstirii, iar în 1991 a început lucrările.   Biserica mănăstirii a fost târnosită în 19 iunie 2000, iar ctitorul ei a fost ridicat la rangul de Arhimandrit.  Complexul mănăstiresc cuprinde acum o casă monahală, unde se află chiliile, o poartă clopotniţă şi un Altar de vară, din lemn de stejar, sfinţit la hramul din 2015.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu