Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 4 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 5 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 7 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 8 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 8 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 8 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 9 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 9 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 11 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 11 ore în urmă
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare
Lunea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă din ultima săptămână de post înainte de Paște. Este prima zi a patimilor lui Iisus. În biserică, preotul aduce în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie se citește istoria vieții acestuia, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
Pilda acestei denii din prima zi a Săptămânii Mari este că, asemenea lui Iosif înainte de a-l regăsi pe Hristos cel mort şi înviat, trebuie să ne regăsim fraţii, chiar şi pe cei care ne-au greşit şi ne-au făcut rău într-un fel, cărora să le răsplătim cu bine. Aşa cum Iosif a fost aruncat într-o fântână adâncă, tot aşa şi Hristos a fost pus în mormânt, de unde a înviat a treia zi.
Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.
Biserica ține slujbe speciale în această zi de rugăciune, iar credincioșii postesc și se pregătesc de Înviere.
În această săptămână se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui. Slujbele Utreniei din Săptămâna Mare se săvârşesc seara, sub formă de Denie, conform obiceiului străvechi potrivit căruia, ziua începe la apusul soarelui şi se termină la apusul zilei următoare. Din această zi încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Cuvântul denie, care provine din slavul „vdenie“, înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denumirea de denie s-a împământenit pentru faptul că se săvârşesc seara sau, în cazul mănăstirilor, la miezul nopții.
Tradiții și obiceiuri
În Lunea Mare începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe și se fac reparațiile necesare prin casă.
Astfel, începând de luni și până sâmbătă noaptea se ține post. Mai mult, un număr mare de credincioși aleg să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui.
În următoarele zile se face mâncarea care va fi servită după slujba de Înviere, iar joi se vopsesc ouăle.
Lăcrimioara ZOTA