Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 2 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 2 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 2 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 6 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 7 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 18 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 18 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Vicariatul Ortodox Ucrainean: PS Varlaam Ploieşteanul a sfinţit biserica mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Ruscova (FOTO)
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a sfinţit duminică biserica mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul – Ruscova” în urma lucrărilor executate, scrie basilica.ro.
Biserica mănăstirii a fost construită pe terenul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Ruscova, între anii 1992-1997, prin contribuția creștinilor din cadrul parohiei.
Între anii 1998-2008 au continuat lucrările la instalațiile electrice, termice și canalizare, finisaje exterioare, care includ mozaicuri, pregătirea pereților interiori pentru pictură în frescă, dotarea cu mobilier și iconostas sculptate în lemn de stejar, îmbrăcarea coloanelor interioare și exterioare în marmură și pardosirea cu marmură.
Începând cu anul 2012 a fost finalizat proiectul pentru zidirea ansamblului mănăstiresc care cuprinde: corp de chilii, paraclis și trapeză.
În anul 2014 lucrările au fost preluate de Preacuviosul Ignatie Bocicorec, odată cu numirea acestuia în ascultarea de stareț, sub coordonarea căruia lucrările au fost încheiate şi mănăstirea pregătită pentru sfinţire.
Vicariatul Ortodox Ucrainean
Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (județul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).
În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în jurisdicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost reînfiinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.