Share
Retro Maramureș: Strada Gheorghe Șincai și însemnătatea zilei de 17 octombrie pentru Baia Mare. Ce s-a întâmplat în Baia Mare și Sighetu Marmației acum 76 de ani (FOTO)

Retro Maramureș: Strada Gheorghe Șincai și însemnătatea zilei de 17 octombrie pentru Baia Mare. Ce s-a întâmplat în Baia Mare și Sighetu Marmației acum 76 de ani (FOTO)

Puţini maramureșeni știu faptul că ziua de 17 octombrie are o importanţă deosebită pentru municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației. În urmă cu exact 76 ani, la această dată, cele două orașe erau eliberat de sub ocupaţia horthystă. 

În amintirea acestui moment istoric extrem de important, una din principalele străzi din Baia Mare a primit numele de 17 octombrie. Este vorba despre Gheorghe Şincai. “Puţini băimăreni au cunoştinţă de faptul că, una dintre străzile importante din zona Centrului Vechi a oraşului, care se numeşte astăzi „Gheorghe Şincai”, înainte de anul 1989, a purtat numele de „17 Ocombrie”. Această zi are o semnificaţie istorică legată de evenimentul desfăşurat în urmă cu 76 de ani”, au precizat reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie Baia Mare.

Specialiştii ne-au explicat şi care a fost contextul istoric. “Prin Diktatul de la Viena (30 august 1940), regiunea de Nord-Vest a României a intrat în componenţa Ungariei. Teritoriul Ardealului de Nord a fost eliberat treptat în perioada 5 septembrie – 27 octombrie 1944. Peste tot armata română a beneficiat de sprijinul localnicilor care, prin diferite acţiuni, cum ar fi sabotajele, au îngreunat desfăşurarea armatei inamice. Primul oraş eliberat a fost Sfântu Gheorghe, în 5 septembrie, iar ultimul a fost oraşul Carei, în ziua de 25 octombrie 1944. Sighetul şi Baia Mare au fost eliberate în aceeaşi zi de 17 octombrie 1944. Ocupaţia horthystă în oraşul Baia Mare a început pe 7 septembrie 1940 şi a durat până la 17 octombrie 1944. În seara zilei de 17 octombrie 1944, venind dinspre Sighetul eliberat, un batalion român de vânători de munte flancat de două regimente sovietice se îndreptau spre Baia Mare. Ajutaţi şi de grupuri de patrioţi români din această zonă, au luat prin surprindere inamicul care a părăsit poziţiile de apărare. În ziua de 18 octombrie Maramureşul era eliberat. A urmat asaltul final pe linia Satu Mare–Carei, în 24-25 octombrie, care a adus Victoria”, au explicat reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie Baia Mare.

Unii vârstnici din Baia Mare spun că ştiau că 17 Octombrie era vechea denumire a străzii Gheorghe Şincai. Nu acelaşi lucru se poate spune despre tineri, fapt care readuce în discuţie importanţa unor ore de istorie locală în şcoli şi licee. Seniorii care au prins acele vremuri țin minte că strada Gheorghe Șincai a fost în prima parte a Epocii de Aur ceea ce reprezintă bulevardul București în prezent, adică principala arteră a orașului. “Ţin minte că strada Gheorghe Şincai se numea 17 octombrie. Înainte de 1989, mulţi confundau lucrurile şi aveau impresia că denumirea străzii are legătură cu revoluţia bolşevică. Eu am aflat, însă, la o oră de istorie, că a fost vorba despre eliberarea de sub ocupaţia horthystă. Trupele au mărşăluit pe această stradă, la eliberare. Ideea e că odată ce s-a schimbat denumirea străzii, s-a cam dat uitării şi semnificaţia zilei. Puţini îşi amintesc sau puţini au aflat despre acest moment istoric. Tocmai de aceea, cred că nu ar strica un curs de istorie locală pentru tineret, cred că ar fi binevenit”, a spus băimăreanul Ioan Stănescu.

Cătă ŢINEGHE

Foto – Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu