Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Retro Special: Povestea băimărencei Codruța, fata de pe punte, găsită după peste 50 de ani! Relatarea celei care a văzut cartierul crescând (FOTO)
Zona RFN e încărcată de amintiri pentru cei care au fost martori la transformarea peimetrului dintr-un maidan într-unul dintre cele mai moderne din Baia Mare. Este și cazul Codruței Chioran, care a văzut, pas cu pas, cum a prins contur cartierul Săsar.
Băimăreanca, născută în 1959, a copilărit pe strada Secerei, în prezent Petre Dulfu, în zona în care, până nu demult, a funcționat Liceul nr. 7. Copilă fiind, a văzut cum, în fiecare an, apăreau complexuri rezidențiale și comerciale noi.
Tatăl ei, ulterior director economic la Spitalul Județean Baia Mare, nu se despărțea niciodată de aparatul de fotografiat, cu care imortaliza peisaje, locuri, oameni. Evident că vedeta majorității fotografiilor era fiica sa, Codruța. Așa s-a născut imaginea care a făcut istorie după ani de zile (foto deschidere), în care Codruța este surprinsă pe puntea care ținea loc de pod în zona Școlii nr. 11 și a viitorului complex RFN. Fotografia a ajuns în patrimoniul Muzeului de Istorie și Arheologie Baia Mare și a fost utilizată de redactorul acestui text în proiectul „Baia Mare de altădată”. Utilizată online, a ajuns la nepoata autorului și fiica fetiței de pe punte.
“Tata a făcut poza. A fost realizată acum peste 50 de ani. Tata era pasionat de fotografie și nu pleca niciunde fără aparatul de fotografiat. Nu aveai pe unde să treci Săsarul decât pe acolo. Traversarea era horror, mai ales dacă era gheață. Dacă era vânt, era ca și în junglă. Scârțâia, deoarece era instabilă. Ca și copil, nu treceam singură puntea, pentru că se legăna”, a povestit, pentru proiectul “Baia Mare de altădată”, Codruța Chioran, fetiță pe strada Secerei, atunci capăt al orașului. “Am fost printre primii care ne-am mutat în acel bloc. Nici nu se uscase bine vopseaua când am ajuns noi. Atunci se construiau acele blocuri din zonă, către actualul mall era miriște. În capătul străzii Caragiale de acum, era o baltă imensă cu papură, unde mergeam și ne bălăceam”, a relatat, în exclusivitate pentru proiectul „Baia Mare de altădată” Codruța Chioran.
Cătă ȚINEGHE
Material apărut și în proiectul „Baia Mare de altădată” (același autor)
Citește și
Retro Baia Mare: O mlaștină la intersecția străzilor Caragiale și Babeș
3 Comentarii în această postare
Dunca Mărioara Adriana
Nu pot sa trec peste această falsa minciună, fetita de pe pod sunt eu, sunt născută în 67 și aveam vreo 5 ani când mi-au făcut aceasta poza! Țin bine minte aceea zi, rochiță mea este udă, am vărsat suc pe ea și-mi era rușine ca sunt pozata așa, fotograful ma asigurat ca nu se va observa nimic, și totuși se vede(poate fi dovada clara ca ști ce zic!
Costea
Frumoase amintiri. Mulțumesc!
Rist Zita
As dori să aflu dacă mama Codrutei era profesoara de sport la sc 11