Sighetenii s-au prins în horă de Ziua Unirii Principatelor Române - 56 minute în urmă
Solemnități oficiale organizate la Palatul Administrativ din Baia Mare de Mica Unire - 2 ore în urmă
Donald Trump și „marea curățenie”: expulzări în masă și controverse - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să folosești vizualizarea și afirmațiile rațional pozitive pentru a reduce anxietatea și a-ți crește încrederea? - 3 ore în urmă
Alerte la aeroportul Otopeni: Două avioane forțate să aterizeze de urgență - 3 ore în urmă
David Popovici a bifat o nouă achiziție costisitoare. Ce și-a cumpărat campionul olimpic - 4 ore în urmă
Atelier de creație organizat de Muzeul de Etnografie la Școala „Lucian Blaga” din Baia Mare - 5 ore în urmă
Cum s-a construit contextul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza - 6 ore în urmă
În această seară: Teatrul Ararat vă invită la spectacolul „Vasile Lucaciu – Erou Național” - 6 ore în urmă
Sebastian Stan, nominalizat la Oscar pentru „The Apprentice” - 7 ore în urmă
Reuniunea Învățătorilor greco-catolici din Maramureș, de la 1894. Protocolul, document păstrat până azi
Înființată în anul 1883, Reuniunea învățătorilor greco-catolici din Maramureș a fost singura formă de organizare a învățătorilor din fostul comitat Maramureș, cu sediu la Sighet. Anual, în cadrul ședințelor reuniunii, învățătorii prezentau obstacolele cu care se confrunta învățământul primar și gimnazial românesc, dintre care amintim: lipsa manualelor școlare și a materialului didactic, renitența părinților în a-și trimite copiii la școală și, nu în ultimul rând, încercările repetate ale autorităților civile de a transforma școlile confesionale în școli de stat.
În cadrul programului „Exponatul lunii”, aducem în atenția publicului „protocolul” (procesul verbal) al Reuniunii învățătorilor confesionali din cadrul Vicariatului Greco-Catolic al Maramureșului, desfășurată la Ieud, în 31 mai 1894. Reuniunea învățătorilor de la Ieud, ținută în urmă cu 130 de ani, a fost prezidată de vicarul Tit Bud. La aceasta a luat parte atât conducerea reuniunii, cât și 36 de învățători din districtele protopopești Vișeu, Ieud, Iza, Cosău, Sighet și Mara ale vicariatului maramureșean.
După Sfânta Liturghie, oficiată în memoria învățătorilor trecuți în eternitate, dascălul Grigore Dunca din Ieud a ținut „o prelegere practică din istoria naturală” (științele naturii). Ulterior, a fost aleasă noua conducere a Reuniunii și au fost aduse la cunoștința celor prezenți mai multe informații de actualitate. Premiul de 5 florini – pus la dispoziție de vicarul Bud pentru dascălul care a altoit cel mai mare număr de pomi fructiferi – a fost câștigat de Vasiliu Radu din Văleni, iar cel de 10 florini – oferit de ablegatul (deputatul) dietal Petru Mihaly pentru dascălul care a inițiat cel mai mare număr de școlari în altoirea pomilor fructiferi – a fost dobândit de Teodor Mihnea din Valea Porcului (astăzi, Valea Stejarului).
Potrivit documentelor ecleziastice păstrate în colecția muzeului nostru, reuniunile învățătorilor greco-catolici din Maramureș s-au desfășurat până în anul 1905, motivul principal de interzicere a acestora constând în transformarea școlilor confesionale românești în școli de stat.
Imagini și text, Muzeul Județan de Istorie și Arheologie Maramureș