Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 13 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 15 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 15 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 17 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 17 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 zi în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Risc crescut pentru sănătate: Medicii din Maramureș, sfaturi importante pentru adulți în îngrijirea copiilor! Gripa și viroza, ravagii în județ!
Risc crescut pentru sănătate: Medicii din Maramureș, sfaturi importante pentru adulți în îngrijirea copiilor! Gripa și viroza, ravagii în județ!
România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, arată autoritățile din Capitală. Specialiștii arată că va fi instituită „stare de alertă epidemică”, dar încă nu „epidemie de gripă”. Motivul invocat este acela că nu se pot lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România.
În România a fost declarată epidemie de gripă în mai multe rânduri, ultima dată fiind în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, iar până acum măsurile se limitau doar la organizarea în spitale și implicau decizii precum restricționarea vizitelor. Vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, mai devreme față de perioada prepandemică. Potrivit specialiștilor, rata de pozitivare pentru infecţia gripală în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie a fost de 37%, față de 32% cu o săptămână înainte. Așadar, școlile se vor deschide în 9 ianuarie 2023, cu amendamentul că s-a trimis o serie de recomandări, în cazul școlilor una dintre măsurile propuse fiind purtarea măștii de către cadrele didactice.
Fie că este declarată sau nu oficial, epidemia există în România, iar acest fapt se vede cel mai bine în unitățile sanitare din țara noastră. Evident că județul Maramureș nu face notă discordantă. Și la noi, zilnic, se prezintă, fie la medicii de familie, fie la camerele de gardă, persoane care au simptomatologia unei infecții respiratorii. Sunt și cazuri în care persoanele necesită internare. La Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, zilnic ajung la Unitatea de Primiri Urgențe persoane care solicită ajutorul personalului medical de specialitate. „Suntem în a treia săptămână consecutivă cu creștere accelerată a cazurilor de infecții respiratorii în România. La UPU a Spitalului Județean, ajung într-o zi și 70 persoane pentru consultații. Avem persoane internate, pe secția de Pediatrie, avem cam 50 paturi ocupate. Principala cauză a acestei situații este nevaccinarea antigripală, iar acest lucru este cauzat și de diverse teorii ale conspirației. Mai mult, vremea bizară a generat creșterea cazurilor. Ar fi câteva măsuri de conduită care ar proteja populația. Chiar dacă nu este obligatorie, eu aș recomanda purtarea măștii chirurgicale, ea te apără de îmbolnăvire dacă ești sănătos și îi apără pe alții dacă ai tu o infecție respiratorie. Este recomandată cu precădere în zonele aglomerate. Și este bine de știut că acele cazuri mai grave se înregistrează acolo unde se instalează virusul către microb, generând probleme mai delicate. Este bine să avem o igienă corespunzătoare și să evităm aglomerațiile, pe cât posibil, în această perioadă. În cazul în care sunt persoane care prezintă simptomalogie specifică, este bine să se adreseze medicului de familie, să aibă o alimentație corespunzătoare și multe ceaiuri calde”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
Așadar, cel mai bine este să vă adresați medicului de familie de la primele simptome și să încercați să vă protejați, dar este foarte important să nu apelați la automedicație. Mai ales în cazul copiilor. „Stop antibiotic! Rog mai ales părinții să nu mai administreze copiilor din proprie inițiativă antibiotice. Antibioticul nu se dă preventiv, nu se administrează pentru scăderea febrei și nu tratează virozele. Antibioticul distruge flora bacteriană obișnuită din organism, scade imunitatea antivirală și are recomandare limitată. Așa că, lăsați medicul să decidă când și cum trebuie administrat”, arată Călin Man, medic de familie băimărean. Aveți câteva sfaturi utile în imaginile atașate!
C.Ț.