Share
„Risc moderat” de tornadă în tot Maramureșul

„Risc moderat” de tornadă în tot Maramureșul

„Risc moderat” de tornadă în tot Maramureșul

Jumătatea de nord a țării se va afla sub incidența unei alerte emise de European Storm Forecast Experiment (Estofex), o entitate care generează, momentan, estimări cu caracter pur experimental.

Vorbim despre o alertă de nivelul 3 în coordonul Crișana-Transilvania, puțin mai la sud de Maramureș, care ar putea însemna grindină de peste 5 centimetri, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră, dar și risc de tornadă. Alerta a fost emisă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

Platforma Estofex indică și risc de tornadă (risc tornadic) 2 în aria maramureșeană în cursul zilei de 13 iulie. Această estimare a Estofex, care este, de fapt, prognoză experimentală, indică faptul că vom avea rafale de vânt puternice, precipitații însemnate cantitativ și grindină de dimensiuni medii. Această alertă este valabilă până în dimineața de 14 iulie, la ora 09.00, arată estimarea serviciului Estofex.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a vorbit joi la Digi24, despre acest lucru și a spus că este important să ținem seama totuși că este vorba despre o prognoză experimentală. ”Trebuie să fac o precizare, că aceasta este o prognoză experimentală și că pentru detalii legate de România trebuie să urmărim datele de la ANM (…) Alerta aceasta înseamnă practic vreme extremă. Datele pentru acest sistem de vreme indică că vom avea grindină de mari dimensiuni și vânt puternic, a adăugat el. ”Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE. ”În general, pentru toate tipurile de fenomene de acest fel trebuie să avem instabilitate atmosferică, umiditate și schimbarea direcției vânturilor” a spus Bogdan Antonescu. El a spus că am avut tornade și anterior, în România, însă mai rar în regiunea vizată acum și mai des în partea de sud a țării. European Storm Forecast Experiment este o inițiativă a unei echipe de meteorologi europeni și studenți în meteorologie și servește drept platformă pentru schimbul de cunoștințe despre prognozarea furtunilor convective severe în Europa și în alte părți.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu