Share
„România produce” va fi planul pentru reindustrializarea României, propus de Partidul Național Liberal

„România produce” va fi planul pentru reindustrializarea României, propus de Partidul Național Liberal

Marți, 17 septembrie 2024, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunţat pe Facebook un plan de reindustrializare a economiei în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Acesta  vizează trei domenii: metalurgia, siderurgia şi industria chimică. Planul de reindustrializare ar urma să fie condus de vicepremierul Marian Neacşu (PSD), potrivit lui Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. După anunţul publicat marţi pe Facebook, Marcel Ciolacu a reluat, în şedinţa de guvern de miercuri, 18 septembrie, informaţiile privind demararea planului de reindustrializare.

„Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliţiei de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Sub coordonarea dlui vicepremier Marian Neacşu, miniştrii Finanţelor şi Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Astfel, putem lansa astăzi Planul Naţional pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro”, a declarat Marcel Ciolacu în şedinţa de guvern de miercuri, 18 septembrie.

Primul pilon al acestui plan este Schema de Sprijin pentru Investiţiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane de euro. Se vor acorda facilităţi fiscale investiţiilor de peste 150 milioane de euro, ce creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media naţională, a punctat premierul României.

Al doilea pilon este Programul Naţional de Sprijin pentru Marea Industrie din România, o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru marile companii, care vor primi un sprijin de până la 100 milioane de euro per beneficiar. De această schemă    ar beneficia, potrivit declaraţiilor lui Ciolacu, „acele companii care derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie”, iar  „sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”.

Al treilea pilon înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale  – ţevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.

Astfel, PNL garantează dezvoltarea industrială a României și cea economică care va cuprinde toate regiunile, inclusiv cele defavorizate. Prin acest plan pentru reindustrializarea României vor fi create noi locuri de muncă și a genera valoare adăugată în interiorul granițelor, dezvoltarea de noi tehnologii și industrii de viitor.

Proiectul de reindustrializare „România produce” – propus de Partidul Național Liberal, reprezintă nu doar o soluție pentru revitalizarea economiei naționale, ci și o oportunitate ca țara noastră să se repoziționeze strategic în cadrul economiei europene.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu