Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 8 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 9 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 11 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 12 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 16 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 19 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - în urmă
Rugăciunea în viața mea: Copiii parohiei băimărene centrale Sfântul Iosif Mărturisitorul și sfințenia ținutului maramureșean! În pelerinaj la Mănăstirea Rohia!
Rugăciunea în viața mea: Copiii parohiei băimărene centrale Sfântul Iosif Mărturisitorul și sfințenia ținutului maramureșean! În pelerinaj la Mănăstirea Rohia!
Pelerinajul, o chemare tainică la întâlnirea cu Dumnezeu. Copiii de la Parohia Ortodoxă “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, au fost în pelerinaj în Ţara Lăpuşului, în Postul Mare.
Fiecare om, de la naştere şi până la trecerea în veşnicie, este pelerin pe pământ, călătorind spre Împărăţia lui Dumnezeu, patria sa cerească. De aceea, în fiecare pelerinaj la locurile sfinte, trebuie să mai urcăm o treaptă în urcuşul duhovnicesc ce duce spre acasă.
„Aşa cum spunea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, când omul decide să pornească spre întâlnirea cu sfinţii, el răspunde chemării tainicice a lui Dumnezeu, iar “când se pune în mișcare și merge spre locurile în care au viețuit sfinții sau unde se află moaștele lor se întâlnește cu Dumnezeu”, au răspuns cu toată inima glasului lui Dumnezeu. Și copiii din grupul de cateheză de la Parohia Ortodoxă “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, însoţiţi de preotul coordonator, Gheorghe Man și Asistentul social Sopco Andrei, au pornit în 10 aprilie, după Sfânta Liturghie, la întâlnirea cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinţii, călcând pe urmele marilor înaintaşi. Cu entuziasmul specific vârstei, participanţii au fost dornici să vadă un crâmpei din sfinţenia ţinutului maramureşean, locuri în care clerici, dar şi mireni şi-au plecat de atâtea ori genunchii, spunându-şi necazurile, cerând ajutorul sau pur şi simplu mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru atâtea binecuvântări pe care le revarsă în fiecare clipă asupra noastră”, arată reprezentanții Asociației și Parohiei Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.
Primul popas duhovnicesc a fost în muntele cel sfânt al Rohiei, acolo unde preotul Nicolae Gherman a ctitorit la îndemnul fetiţei sale, Ana, mănăstirea atât de dragă tuturor maramureşenilor şi nu numai. Lângă poarta mănăstirii, pelerinii s-au oprit la mormântul arhiepiscopului Justinian Chira, cel care pare să stea de strajă la fel ca în timpul vieţii, întâmpinându-i cu aceeaşi dragoste pe toţi cei care se opresc pentru câteva minute la locul său de odihnă. Apoi, copiii au admirat locaşul cel sfânt, s-au aşezat în genunchi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, acolo unde de atâtea ori, pelerinii i-au cântat “Am venit Măicuţă să te mai vedem, să îţi spunem necazul pe care îl avem”. Au rostit rugăciuni aşa cum au învăţat la activităţile de cateheză, derulate în cadrul concursului naţional-catehetic, “Rugăciunea în viaţa mea”. Tot aici, copiii au putut admira biblioteca şi muzeul mănăstirii, chilia unde a vieţuit monahul Nicolae de la Rohia, cel care înainte de tunderea în monahism a cunoscut teroarea închisorilor comuniste, fiind botezat ortodox de preotul Mina Dobzeu.
După ieşirea din închisoare, Nicu Steinhardt, critic şi eseist literar a ales să îşi închine întreaga viaţă lui Dumnezeu, fiind primit în obştea mănăstirii de la Rohia. De la mănăstirea voievodală a Rohiei, copiii s-au îndreptat spre un alt loc sfânt, mănăstirea Rohiţa.
„Pe locul actualei mănăstiri, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea a funcţionat o mănăstire. Vechiul locaş monahal Rohiţa, distrus între anii 1761 -1762, a fost reînfiinţat în anul 1993, de către obştea Mănăstirii Rohia. Pe locul fostei mănăstiri se află o cruce din piatră, aşezată cândva în anul 1904. Pe cruce stă scris: „Roagă-te şi lucră (munceşte)!” Aici, pelerinii au fost primiţi cu ospitalitatea caracteristică de către vieţuitorii mănăstirii care le-au vorbit despre istoria acestui loc, dar le-au dat şi câteva îndrumări duhovniceşti micilor creştini. De asemenea, participanţii la pelerinaj au putut admira peisajul mirific din spaţiul unde se află aşezarea monahală. Copiii au fost impresionaţi de tot ce au văzut şi s-au despărţit cu greu de locurile sfinte pe care au călcat. La întoarcere, aceştia s-au oprit şi la marginea unei păduri, acolo unde au recurs la jocurile copilăriei, atmosfera de bucurie prelungindu-se în rândul lor. Astfel, au învăţat să se roage împreună, să se bucure sau să se joace unii cu alţii, fiind mereu în comuniune aşa cum îi stă bine creştinului”, mai arată reprezentanții Asociației și Parohiei Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare. Pelerinajul copiilor din grupul de cateheză de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” face parte din seria activităţilor incluse în cadrul concursului naţional catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinilor.
C.Ț.