Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 10 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 10 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 11 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 11 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 15 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 17 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 17 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 17 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 17 ore în urmă
S-a lansat franciza GRAPHEIN Maramureș! Vlad Adrian, Managing Partner: „Dorim să scanăm, modelăm și să ajutăm la digitalizarea construcțiilor”
S-a lansat franciza GRAPHEIN Maramureș! Vlad Adrian, Managing Partner: „Dorim să scanăm, modelăm și să ajutăm la digitalizarea construcțiilor”
Vineri, 16 septembrie 2022, Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației a fost gazda evenimentului de lansare a francizei Graphein în Maramureș.
Construcția unui Digital Twin pentru fiecare obiect de pe Terra presupune crearea unei replici digitale, dinamice a unui obiect (clărire/instalație, un campus, un oraș sau o cale ferată), care reunește proiectarea, construcția și datele operaționale în timp real, arată cei de la Graphein Maramureș. Datorită solicitărilor de digitalizare la nivel național și local în piața construcțiilor, aceștia doresc să ofere servicii moderne și profesionale de modelare 3D în Nordul Transilvaniei, oferind promptitudine, calitate și precizie în fiecare proiect.
Au luat cuvântul: Vlad Adrian, Managing Partner Graphein Maramureș, cel care a realizat o introducere a acestui fenomen; Bogdan Zaharia, Managing Partner, care a relatat despre viiziunea și obiectivele propuse; Eugen Ursu, Co-Fondator Graphein: Digital Twin și ACC, GIS, software și implementare (care a inițiat discuții libere despre provocări în timpul execuției). Totodată, au luat cuvântul, în calitate de invitați: Laura Zaharia, membră OAR Maramureș, preocupată de schimbările peisajului construit din mediul rural și lipsa de armonie cu specificul arhitectural pentru construcțiile noi și mare iubitoare de biserici din lemn; George Lazăr, arhitect șef al județului Maramureș: Despre reabilitarea a 12 gospodării tradiționale din satul Breb; Ștefan Paskucz, Arhitect premiat de Academia Română pentru restaurarea Coloniei Pictorilor din Baia Mare, având în portofoliu și proiecte precum cele de reabilitare ale Centrului Vechi din Baia Mare și a Piaței Cetății; Radu Trufan,Vicepreședinte CJ Maramureș și Președinte CTATU Maramureș.
Sufletul francizei este Vlad Adrian. „Suntem, practic, cea de-a treia franciză care se lansează, am început activitatea în luna februarie 2022. Ne-am dori foarte mult să contribuim și să aducem o schimbare în zona monumentelor istorice, să ajutăm zona turistică, să ajutăm județul și, în mod special, Sighetul și această clădire frumoasă, la care s-a lucrat timp de un an de zile. Chiar ieri am aflat de la Ilie Gherheș (n.red. – lect. univ. dr. Ilie Ghergheș, Muzeul de Artă și Etnografie), care a scris un articol, că este prima clădire din Transilvania, construită pe bază de fier-beton, și a doua din Imperiul Austro-Ungar. Povestea noastră a început în momentul în care eu și cu Bogdan (n.red. – Bogdan Zaharia) ne-am gândit să ne asociem și să pornim pe acest drum, de a scana, de a modela și de a ajuta la digitalizarea construcțiilor. Iar pe drumul nostru, am găsit niște parteneri minunați și vă mulțumim pentru prezență și susținere, și sperăm să avem o relație bună în continuare”, arată Vlad Adrian, Managing Partner Graphein Maramureș.
Partenerul său este Bogdan Zaharia. „Ar trebui să începem cu o întrebare pe care ne-au pus-o nouă mulți. De ce topografie, în primul rând? Pentru că vorbim despre o nișă care, totuși, are firme, are specialiști în Maramureș, fiindcă avem un trecut foarte bogat în industria minieră, care a produs mulți specialiști în topografie. De ce credem noi că putem veni cu o firmă nouă, cu un concept nou, care să aducă ceva nou în viață? În primul rând, această idee vine din aproape zece ani de experiență în domeniul construcțiilor, în care am lucrat atât în plan național, cât și în plan internațional, la reabilitări, construcții noi, construcții civile, infrastructură. Astfel am descoperit multe probleme pe care le are acest domeniu, al construcțiilor, și care dumneavoastră, indiferent că vorbim despre proiectare, execuție, autorități publice locale, le-ați văzut și v-au dat o grămadă de bătăi de cap”, arată Bogdan Zaharia, Managing Partner Graphein Maramureș.
„Ce fac ei extraordinar este, așa cum a spus domnul Paskucz (n.red. – arhitectul Ștefan Paskucz), că ajungi să te îndrăgostești de locurile acestea. Da, având multe povești din zonă, tot pomenim în zona Bucureștilor, cum ajungem mai des în Maramureș. Vreau să vă mulțumesc și vouă (n.red. – Vlad Adrian și Bogdan Zaharia) că aveți curajul să investiți alături de noi și să fim parteneri în ceea ce se numește franciza Graphein. Și spun asta pentru că, atunci când am primit telefon, în iarnă, mă sunase Adi și mi-a zis că vrea franciză în Maramureș, l-am redirecționat către colega mea, nu am crezut niciodată că se va întâmpla. Ei au insistat, s-au dovedit foarte hotărâți și au spus că vor să ajute cât mai mult patrimoniul, mai ales că știți parteneriatul nostru cu Ambulanța pentru Monumente, care este o asociație care este finanțată inclusiv de Regele Charles al III-lea și care ajută la conservarea patrimoniului de la noi, inclusiv la Biserica de la Breb au ajutat”, arată Eugen Ursu, Co-Fondator Graphein.
„L-am cunoscut pe Adrian la Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Județean. Am avut câteva întâlniri, așa, foarte scurte. Mi-a spus de Graphein ce fac și foarte repede a venit cu o propunere pe care nu o puteam refuza, de a face scanarea Bisericii din Breb, pe fond de sponsorizare sau de cadou, pentru că au vrut să facă acest lucru în mod gratuit, știind că nu sunt resurse pentru proiectare și ne descurcam mai greu, cu o singură condiție, aceea de a face un interviu la fața locului, ceea ce m-a bucurat chiar foarte mult, pentru că l-am cunoscut pe Eugen Ursu, acest CEO Graphein, care se ocupă și de partea de interviuri”, arată arhitectul Laura Zaharia.
„Vreau să spun că nu putem concura cu tehnologia. În momentul în care am făcut aceste scanări, ne-am dat seama că, odată, timpul și costul lor sunt mult favorabile. Noi, dacă mergem o echipă de 7 arhitecți care renovăm o biserică ne ia o lună sau două luni să facem un releveu bine făcut și costurile sunt mult mai mari pentru beneficiari. Așadar, scanarea se face într-un timp foarte scurt. Cât despre exactitate, nici nu mai are rost să vorbim. Exactitatea este fantastică! Împreună cu colaboratorii noștri am relevat de curând aici, în Sighet, Cinematograful, fațada mai exact, pentru reabilitare. Mai avem casele 19 și 20 din Baia Mare (n.red. – Piața Libertății), pe care ei le-au făcut și nu sunt lucrări ușoare și am colaborat foarte bine”, arată arhitectul Ștefan Paskucz.
Le dorim mult succes în acest demers care ar fi foarte benefic pentru conservarea patrimoniului maramureșean, prin mâna de ajutor consistentă factorilor responsabili de acest domeniu!
DirectMM.ro