Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 12 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 13 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 17 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 18 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 18 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 2 zile în urmă
S-au dublat amenzile pentru cei care dau muzica la maxim
La începutul lunii martie Senatul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților pentru dezbatere, for decizional în acest caz.
„Tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”.
Una dintre modificările aduse este și extinderea definiției de tulburare a liniștii publice, pentru a include atât zonele urbane, cât și cele rurale. Astfel, organizarea de petreceri zgomotoase și utilizarea de aparatură muzicală la volume excesive ar putea fi sancționate indiferent de locație.
Se vor dubla amenzile prevăzute de lege
În prezent, pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 este prevăzută o amendă între 500 și 1.500 de lei.
Pentru aceste fapte, propunerea legislativă prevede o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În cazul organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, proiectul prevede o amendă între 4.000 și 6.000 de lei (în prezent, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei).
Potrivit proiectului, în cazul repetării infracțiunilor în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000 – 12.000 de lei.
Lăcrimioara ZOTA