Share
S-au împlinit 100 de ani de la înființarea satului Lucăceni; PS Iustin a slujit în mijlocul credincioșilor de aici în această duminică

S-au împlinit 100 de ani de la înființarea satului Lucăceni; PS Iustin a slujit în mijlocul credincioșilor de aici în această duminică

Duminică, 28 iulie, a 5-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Lucăceni, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea satului.

„Suntem la marginea de vest a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, mai exact în Parohia Lucăceni, din Protopopiatul Carei, parohie alcătuită din maramureșeni, de aici și numele de Lucăceni, de la preotul celebru, mare român și luptător pentru libertatea și drepturile românilor, Vasile Lucaciu din Șișești, județul Maramureș.

Locuitorii acestei localități au fost aduși aici în urmă cu un secol, în 1924, deci, iată, e o sărbătoare de centenar aceasta, aniversarea a 100 de ani de când au lăsat munții Maramureșului și au venit în câmpia Careiului, pentru că așa au fost atunci rânduielile și așa s-a cuvenit, să ajutăm pe frații noștri români de aici și prin întărirea credinței și prin înfrumusețarea locurilor cu prezența fraților români de pretutindeni.

Au venit din Maramureș și din Țara Moților atunci în mai multe comunități și localități care au luat ființă atunci și au purtat nume istorice, ca și aceasta. Biserica și-au construit-o, însă, mai târziu, are doar 47 de ani de existență. În 1977 și-au construit această frumoasă biserică, deci, iată, în plin comunism. A fost un moment și o modalitate de rezistență prin credință a românilor de aici în plin comunism să-și construiască o atât de frumoasă biserică. Biserica a fost păstorită, de-a lungul vremii, de mai mulți preoți vrednici și cel mai recent este părintele protopop Florian Mocan, care păstorește aici de peste cinci ani și care a făcut câteva lucrări necesare: a restaurat catapeteasma, a înfrumusețat biserica interior, a pictat pridvorul și a acoperit biserica, urmând să se mai facă și alte lucrări. Biserica trebuie pictată integral. Este un parcurs care se va petrece în viitorul apropiat, dar am venit să fim părtași la bucuria lor, de centenar.

S-a editat și o monografie de către intelectualii localității și un album, alcătuit de un colectiv, în frunte cu doamna preoteasă, care este și cadru didactic, și am venit să fim părtași la bucuria lor, a celor 270 de familii de români, peste 780 de suflete, conform recensământului din 2011, și să-L rugăm pe Dumnezeu să-i țină sănătoși, să ocrotească familiile noastre, să-i țină în pace cu comunitățile de etnie maghiară și de alte credințe. Se trăiește în respect reciproc și sunt și familii mixte. Trăim într-o lume civilizată, în care ne respectăm credința, limba, cultura și le promovăm, le păstrăm, le iubim și le promovăm ca pe un tezaur sacru moștenit de la moși și de la strămoși și, până la urmă, pecetluit de cei ce au luptat pentru ca noi să vorbim limba română, să avem credința ortodoxă strămoșească, să avem o țară întreagă și să avem un popor binecuvântat de Dumnezeu și creștin, care trăiește în această frumoasă țară numită Grădina Maicii Domnului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost oficiate binecuvântarea și sfințirea lucrărilor executate la exteriorul bisericii, pictura din pridvor de la intrare, iconostasul și icoanele de pe el și tot ce a fost înnoit.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Spiridon Belei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Pr. Florian Mocan, protopop de Carei și paroh, Pr. Adrian Andreica, paroh în Dacia, Pr. Cosmin Bontea din Carei, Pr. Ovidiu Bontoș din Baia Mare, Pr. Marius Bota din Gelu, Pr. Ioan Chânța din Tăuții Măgherăuș, Pr. Mircea Oneț din Ianculești, Pr. Virgil Pop din Livada, Pr. Ilie Popa din Carei, Pr. Marius Pop din Tiream, Pr. Daniel Pop din Plopiș (Maramureș), Pr. Vasile Perșe din Santău, Pr. Ciprian Sabău din Plopiș (Sălaj), Pr. Leontin Sălăjan de la Spitalul din Carei, Pr. Dan Vezentan din Apateu, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic a cântat foarte frumos corul parohiei, un cor vestit în protopopiat.

Preotul paroh și protopopul Florian Mocan, care are toate distincțiile care se pot da unui preot de mir, a primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin ca semn de apreciere o cruce pectorală.

Preoteasa Nicoleta Florica Mocan, directoarea școlii „Vasile Lucaciu” din Lucăceni, autorul albumului „Lucăceni la centenar 1924-2024”, împreună cu profesoara de istorie Daniela Govor, a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.
Tot cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” a fost distins și profesorul Ioan Viman, doctor în istorie, autorul cărții „Urmașii lui Vasile Lucaciu, Lucăceni la centenar 1924/2024”. Diploma Anului Omagial a fost acordată Consiliului Parohial, și credincioșilor Cânța Parasca de 94 de ani și Vasile Danciu de 93 de ani.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin și întreg soborul au participat, la bustul marelui tribun Dr. Vasile Lucaciu, situat în fața Școlii Gimnaziale care îi poartă numele, la momentul aniversar al împlinirii a o sută de ani de la înființarea localității, la care au luat parte întregul sat și invitații lor din comunele Șișești și Ianculești, din comuna Berveni, de care aparține, oficialități județene și locale.

După discursurile oficiale au fost depuse coroane de flori la bustul tribunului și au fost lansate albumul și cartea aniversară, precum și pliantul scos de parohie cu această ocazie aniversară.

„Să rămânem fideli lui Hristos, să-L iubim, să-L prețuim. E darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu și Biserica ne ajută să devenim oameni, nu ne face Sfinți. Nu ne face sfinți Biserica, dar ne face să fim oameni și e mare lucru în lumea aceasta să fii om, să fii om mare, iertător, iubitor, cinstit, să privești omul în față, să n-ai lucruri ascunse, să te eliberezi de lucruri ascunse. Așa înțelegem noi, creștinii, să ne trăim viața, și în final să așteptăm să ne izbăvească Dumnezeu de patimi, de păcate și de lucrarea celui rău și să ne dăruiască un colț de rai,” a concluzionat Preasfințitul Părinte Iustin.

Pr. Florian Mocan, protopop de Carei și paroh: „Astăzi biserica din Lucăceni și comunitatea din Lucăceni au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru că aniversăm 100 de ani de la aniversarea satului Lucăceni, 100 de ani de când au venit primii locuitori pe aceste meleaguri. Am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care a bine cuvântat lucrările de înnoire pe care le-am făcut la sfânta biserică și ne-a întărit prin cuvântul Preasfinției Sale, ne-a apreciat pentru ceea ce am făcut, dar ne-a dat și de lucru pentru perioada care urmează. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom duce la îndeplinire toate sfaturile pe care Preasfințitul astăzi ni le-a încredințat.

Aduc mulțumire celor care ne-au fost alături pentru sărbătoarea centenarului, tuturor credincioșilor din Parohia Lucăceni, credincioșilor din Parohia Dacia, credincioșilor din Șișești și tuturor credincioșilor care au contribuit la frumusețea acestei zile. În urmă cu 100 de ani au venit credincioșii aici, pe aceste meleaguri, aproape de frontiera cu Ungaria și de atunci și până astăzi au reușit să-și păstreze credința vie, să-și ducă mai departe portul tradițional și, de asemenea, să își păstreze toate valorile creștine și să vorbească limba românească”, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu