Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 3 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 13 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 13 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 14 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 17 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 18 ore în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - în urmă
Să ne amintim jertfa lor: E ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste
Ziua de 14 mai este dedicată martirilor care au suferit în închisorile comuniste. Aceasta a fost instituită în amintirea nopţii de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.
Operațiunea de arestare din acea noapte a vizat mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice. Au fost arestați, după anchete groaznice, primind ani grei de închisoare. Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată la familiile lor.
Printre cei care au pătimit în temniţe se numără nume importante, precum părintele Nicolae Steinhardt, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Boca, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Papacioc, părintele Iustin Pârvu, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, scriitorul Mircea Vulcănescu și mulți alții.
Printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care şi-au executat condamnările sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti.
Totodată, coloniile de muncă forţată de la începutul perioadei comuniste au rămas în istorie drept unele dintre cele mai groaznice forme de încarcerare a condamnaţilor. Printre acestea se numără și cele din Maramureș: Baia Sprie, Cavnic și Nistru.
Referitor la închisoarea de la Sighet, aceasta este acum un cunoscut memorial al victimelor comunismului. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței sau Memorialul Durerii din Sighetu Marmației este un loc care-ți strârnește sentimente diverse, dar te și ajută să înveți istorie.
Este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori, construită în 1897. În temutul loc de detenție au fost exterminați persoanele nedorite de regimul comunist: foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni.
Deținuții au fost ținuți în celule fără încălzire, în condiții insalubre și hrăniți mizerabil. Muzeul a fost realizat de Fundația Academia Civică, președinte fondator fiind Ana Blandiana. Din 1995 muzeul a fost așezat sub egida Consiliului Europei.
În veci pomenirea lor!