Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 10 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 10 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 12 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 14 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 15 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 15 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 17 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 17 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 17 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - în urmă
Sâmbătă, în Suciu de Sus: PS Iustin va binecuvânta bustul părintelui protopop Florea Mureșan, mărturisitor în temnițele comuniste
Sâmbătă, 21 octombrie, de sărbătoarea închinată Sfinților Mărturisitori Ardeleni, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Parohia Ortodoxă Suciu de Sus, Protopopiatul Lăpuș.
După Sfânta Liturghie Preasfinția Sa va binecuvânta bustul părintelui protopop Florea Mureșan, mărturisitor în temnițele comuniste, care este așezat în vecinătatea bisericii.
Răspunsurile la strană vor fi oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos”.
Florea Mureșan s-a născut în iulie 1907, în Cluj. În 1952 a început calvarul pentru el, în acea vreme fiind unul dintre preoţii ortodocşi de seamă din oraş.
Se remarcase prin râvna slujirii autentice a altarului, prin cuvânt de folos pentru sufletele pe care le avea în păstorire şi prin preocupările culturale.
Toate aceste calităţi l-au adus în conflict inevitabil cu autorităţile comuniste, care în perioada 1952 – 1953 l-au trimis în detenţie administrativă la Canal.
Dar această experienţă carcerală l-a marcat profund pe părintele Florea Mureşan, care în rugăciunile sale a promis că, dacă va supravieţui, va ridica un altar Domnului în semn de laudă şi mulţumire.
După eliberarea din 1953, părintele a fost refuzat la reîncadrarea în Cluj. A primit o parohie la Suciu de Sus, județul Maramureş.
Dar a avut şansa să-şi îndeplinească promisiunea, în locul numit „Breaza” ridicând un schit în numele Sfintei Treimi. Râvna sa pentru slujirea autentică a altarului a atras mulţimile dornice după vindecarea sufletului, ceea ce pentru regim constituia deja o problemă. Măsurile luate de autorităţile statului nu au întârziat să apară, în noaptea de 11 spre 12 iunie 1958 părintele fiind arestat din nou. I-au fost confiscate cărţile, socotite „mistice”, a fost acuzat de „propagandă duşmănoasă”, a fost umilit şi obligat să-şi ducă în spate „materialele delicte”, în doi saci pe care i-a cărat spre culmea Brezei, în timp ce era biciuit.
A fost condamnat la ani grei de închisoare şi trimis la Aiud, în 1961 trecând în ceata drepţilor, se precizează pe Fericiți cei prigoniți.
Așadar, Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza din Suciu de Sus a fost înființată de prof. dr. Florea Mureşan, fost profesor la Academia Teologică din Cluj, fost protopop al Clujului şi prigonit de regimul comunist, închis pe motive inventate.
După ce părintele Florea Mureşan a murit în închisoarea din Aiud biserica a fost incendiată, biblioteca distrusă, iar chiliile devastate. Pe locul mănăstirii, comuniștii au instalat o stână de oi, ca să profaneze locul.
În 1990, părintele Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, a pus piatra de temelie pentru reconstruirea mănăstirii, iar în 1991 a început lucrările. Biserica mănăstirii a fost târnosită în 19 iunie 2000, iar ctitorul ei a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. Complexul mănăstiresc cuprinde acum o casă monahală, unde se află chiliile, o poartă clopotniţă şi un Altar de vară, din lemn de stejar, sfinţit la hramul din 2015.
L.C.H.