Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 28 minute în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 40 minute în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 2 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 2 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 2 ore în urmă
2024, un an cu performanțe pentru Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 18 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 18 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 19 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului
În data de 5 ianuarie 2025 – Duminica dinaintea Botezului Domnului, Ajunul Bobotezei (Post), se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Întrucât tot în această zi trebuie săvârșită și Aghiasma Mare (din Ajunul Bobotezei), în special la catedralele chiriarhale dar și la bisericile de mir, acolo unde se dorește, potrivit Tipicului Mare, după Liturghie se oficiază Vecernia Praznicului Bobotezei unită cu Slujba Aghiasmei Mari potrivit indicațiilor din Anuarul liturgic și tipiconal și din Molitfelnic.
În Ajunul Bobotezei, seara, se va săvârși Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia din Ceaslov, cântându-se Stihirile Praznicului din Minei și toate celelalte ale rânduielii. Utrenia se poate oficia imediat după Litie (dacă se face Priveghere), sau luni dimineață, înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În data de luni, 6 ianuarie 2025, de Praznicul Bobotezei, se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, cu Antifoanele speciale ale Praznicului; după Vohod, Troparul și Condacul Praznicului. Apoi, „Câți în Hristos…”, Prochimenul, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Chinonicul Praznicului.
După Rugăciunea Amvonului se va face Sfințirea cea Mare a Apei (Aghiasma Mare), cu toate ale rânduielii. La sfârșit, bem întâi Aghiasmă Mare, apoi luăm anafură.
Trebuie să se știe despre Sfânta Aghiasmă Mare că noi, ca să ne curățim, bem, fără se îndoială, această Sfântă Apă, înainte de anafură și se stropește cu ea în biserici, în chilii și în casele credincioșilor, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și până la Odovania Praznicului inclusiv (14 ianuarie).