Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 20 minute în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 44 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 2 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 4 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 15 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
Se arată capriciile Făurarului: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de precipitații este valabilă aproape tot weekendul! Ce e în vigoare!
Se arată capriciile Făurarului: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de precipitații este valabilă aproape tot weekendul! Ce e în vigoare!
Se arată un weekend interesant în Maramureș din punct de vedere al situației meteorologice! Vom avea o creștere a valorilor termice, dar și precipitații, pe alocuri chiar însemnate cantitativ.
Cu alte cuvinte, vom avea parte de o creștere a valorilor termice, dar însoțită de precipitații, pe alocuri abundente, cu precădere sub formă de ploaie la deal și câmpie, și sub formă de lapoviță și ninsoare la munte. Vom avea peste 10-15 l/mp doar azi și la noapte, pe alocuri peste 20 l/mp și rafale de vânt de peste 70-80 km/h la munte, unde va fi viscol în toată regula. La orele dimineții, avem doar această informare din partea CJSU Maramureș!
În 17 februarie, maximele vor fi generoase, de la 4-5 la 7-9 grade și cer de la variabil la mai mult noros. Către seară, va crește nebulozitatea și vom avea precipitații, ploaie, lapoviță, ninsoare, în funcție de zonă, pe timpul nopții, întrucât minimele vor fi de la -4, -3, -2, -1 grad/ grade la 1-2-3-4 grad/ grade. În 18 februarie, precipitațiile vor deveni serioase și se vor manifesta, în reprize, pe toată durata zilei, astfel că maximele vor fi de la 4-5 la 7-9 grade. Și pe timpul nopții vom avea minime de 1-2-3-4 grade și precipitații, ploi, lapovițe, ninsori, în funcție de altitudine, însemnate cantitativ, pe arii mari. În 19 februarie, maximele vor fi iar de la 4-5 la 7-9 grade, doar că se va atenua episodul de precipitații. Cerul va deveni variabil, mai mult senin, astfel că minimele vor fi iarăși de la -4, -3, -2, -1 grad/ grade. În 20 februarie, vom avea maxime de 1-2-3-4 grade, cer variabil, adică și soare, și nori aducători de precipitații, și minime de 1-2-3-4 grade, în același regim. În mod normal, Administrația Națională de Meteorologie va emite o atenționare. La fel și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor! Dacă aceste atenționări meteorologică și hidrologică nu vor veni, avem aceste estimări! Practic, ar fi vorba despre coada furtunii Otto, cea care a lovit nord-vestul și centrul continentului. Vom reveni cu amănunte!
ACTUALIZARE – ANM a emis atenționări meteorologice de specialitate!
ATENȚIONĂRI METEOROLOGICE
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 20 – 20 februarie, ora 10
Fenomene vizate: intensificări ale vântului și viscol
Zone afectate: la munte, la peste 1700 m altitudine
La munte, la altitudini mai mari de 1700 m, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 70…100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 18 februarie, ora 08 – 19 februarie, ora 20
Fenomene vizate: intensificări ale vântului și viscol puternic
Zone afectate: la altitudini mai mari de 1700 m în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură
În intervalul menționat, la altitudini mai mari de 1700 m în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100…120 km/h și va fi viscol puternic.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 18 februarie, ora 08 – 19 februarie, ora 20
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
În intervalul menționat, în nord-vestul, nordul, centrul și local în sudul și în extremitatea de sud-est a țării, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de
peste 55…65 km/h și izolat 70 km/h.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 20 – 19 februarie, ora 20
În intervalul menționat în zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, și Suceava, la altitudini de peste 1700 m, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă. La altitudini sub 1700 m, temporar va ploua, prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.
Notă: în nordul, nord-vestul și centrul țării vor fi precipitații moderate cantitativ și pe alocuri se vor acumula peste 25…35 l/mp.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj.
Cel mai probabil va urma să fie emisă și o atenționare de specialitate din partea Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, dat fiind faptul că aeste cantități de apă sunt foarte mari, iar acest lucru va însemna potențial pericol de inundații, cu atât mai mult cu cât în amontele cursurilor de apă încă avem zăpadă.
ACTUALIZARE 2 – INHGA a emis atenționări hidrologice de specialitate!
ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE
FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Tisa – intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bistriţa (afluent al râului Siret)
MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 17.02.2023 ora 23:00 – 20.02.2023 ora 24:00
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, după cum urmează:
COD GALBEN
În intervalul 17.02.2023 ora 23:00 – 20.02.2023 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aferent S.H. Valea Vişeului, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte confluenţă cu râul Arieş (judeţele: Harghita, Mureş şi Bistriţa Năsăud), Târnava Mică – bazin amonte S.H. Bălăuşeri, Târnava Mare – bazin amonte S.H. Vânători (judeţele: Harghita şi Mureş), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Brănişca (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega – bazin amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bistriţa – bazin amonte S.H. Cârlibaba şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Cârlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita).
COD PORTOCALIU
În intervalul 18.02.2023 ora 16:00 – 20.02.2023 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aferent S.H. Valea Vişeului, Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba).
Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate în atenționarea de față.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
C.Ț.