Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 9 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 9 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 14 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 15 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 15 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 19 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 19 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Se împlinesc 172 de ani de la nașterea lui Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Șișești
La 21 ianuarie 1852 se năștea în satul Apa, comitatul Sătmar, Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Șișești.
A fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania.
A luat doctoratul la Roma, unde fusese și la universitate. Întors în țară, a ridicat în Șișești, Maramureș, o biserică dedicată unirii tuturor românilor. A editat Revista Catolică, primul periodic apărut în limba română la Baia Mare, în 1885. A activat ca scriitor politic în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”.
A inițiat și a semnat Memorandumul și a fost lider al Partidului Național Român. Semnarea Memorandumului prin care solicita independența Transilvaniei i-a adus cea mai lungă condamnare dintre cei acuzați: 5 ani. Regele Carol I a intervenit pentru a-i ajuta pe semnatari și după un an de închisoare au fost eliberați toți.
În anul 1905 a fost ales cu majoritate de voturi deputat de Beiuș în parlamentul de la Budapesta, din partea PNR. În Primul Război Mondial a îndeplinit misiuni diplomatice de prezentare a situației românilor din Transilvania, în numele guvernului român.
În anul 1918 a fost unul dintre membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea PNR.