prognoza meteo pentru județul Maramureș, marți, 29 aprilie 2025 - 13 minute în urmă
Elevul sighetean Raul Alexandru Covrig va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Fizică a Țărilor din Asia (APhO-2026) - 10 ore în urmă
Un licean de la ”Șincai” își face debutul pe tărâm literar, lansând o carte de poezii - 12 ore în urmă
A trecut la cele veșnice Petru Pop din Bârsana, unul dintre meșterii care au contribuit la edificarea Muzeului Maramureșan din Sighet - 13 ore în urmă
Meșteșug și gust autentic maramureșean la Târgul de Primăvară de la Jucu - 13 ore în urmă
Două săptămâni de săpături în Piața Libertății - 13 ore în urmă
O rundă generoasă cu golurile în ligile 4 și 5 - 14 ore în urmă
Heritage in Design: Tradiția și inovația, unite într-un eveniment de succes - 14 ore în urmă
„Tinerii Lei” Baia Mare, premiați la turneul de șah „Napocensis Rapid” din Cluj-Napoca - 16 ore în urmă
Hanul Țentea din Pasul Gutâi a fost scos la vânzare - 16 ore în urmă
Se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Ioan Mihalyi de Apșa, figură marcantă a istoriei Maramureșului
Azi, 22 ianuarie, se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Ioan Mihalyi de Apșa, figură marcantă a istoriei Maramureșului.
Avocat de profesie, în anul 1868, se angajează pe funcția de vicenotar al Comitatul Maramureș; doctor în drept (1869); din 1872 ocupă funcția de jurisconsult al comitatului, fiind reales până la sfârșitul vieții. Pasionat de arheologie, numismatică și paleografie, dar, mai cu seamă, de istoria acestor locuri, depistează, colectează şi transcrie documente medievale care atestă vechimea și continuitatea românilor în Maramureș.
Munca de cercetare a documentelor medievale o va concretiza în volumul „Istoria Comitatului Maramureș, tomul I, Diplome maramureșene din secolul XIV și XV”, Sighet, 1900”.
Dr. Ioan Mihalyi de Apșa este ales în 1901 membru corespondent al Academiei Române, Secțiunea Istorică, iar lucrarea sa este distinsă cu premiul „Năsturel Herescu” al Academiei Române în anul 1902.
Dr. Ioan Mihalyi a mai scris „Istoricul localității Giuleşti. 1347-1368” (1891) și „Pământul Maramureșului în timpurile preistorice”, aflată în manuscris la DJAMN Maramureș.
A fost membru fondator, membru pe viață și susținător moral și material al unor instituții naționale românești: Asociațiunea pentru cultura poporului român din Maramureș, Societatea de lectură a românilor maramureșeni „Dragoșiana”, ASTRA-Despărțământul Sighet, Preparandia (primul institut pedagogic românesc înființat în 1862), Banca „Albina”, Banca „Maramureșeana”. A fost membru al Societății Maghiare de Științe Naturale (1878) și al Societății Maghiare de Geologie (1875).
Casa Mihalyi, „un adevărat muzeu național, a fost deschisă tuturor românilor”…, se consemnează în ziarul „Românul” în necrologul dedicat în octombrie 1914 lui Ioan Mihalyi. („Românul”, Arad, Anul IV, nr. 219 din 5/18 octombrie 1914)
În casa memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa se păstrează, în cadrul expoziției, camera de lucru a academicianului în totalitate, în ambianța motivelor tradiționale românești cu care sunt ornamentați pereții, cu biblioteca, tablourile de epocă, documentele în original, biroul de lucru și blazonul familiei nobiliare, anunță reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.