Expoziția de fotografie „On Cool Art – Body Painting pe Cicatrici Oncologice”- eveniment dedicat încurajării și speranței - 10 ore în urmă
Andreea Ghițiu, una din vocile de aur ale Maramureșului: „Muzica este viața mea, este modul prin care mă exprim și prin care reușesc să transmit emoție” - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica vameșului și a fariseului – început al pregătirii noastre pentru Postul cel Mare - 11 ore în urmă
Profanare în inima Vaticanului! - 12 ore în urmă
Consiliul Județean Maramureș reduce cheltuielile pentru deplasările internaționale - 12 ore în urmă
Baia Mare vrea să eclipseze litoralul - 12 ore în urmă
În curând va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Biblioteca mentală” a artistului Mircea Bochiș - 12 ore în urmă
Invitație la atelierul de pictat tricouri pentru copii - 12 ore în urmă
8 Februarie – O zi a științei și imaginației - 14 ore în urmă
Cursul de prim ajutor pediatric va avea loc în Baia Mare - 14 ore în urmă
Se lucrează la noua stemă a comunei Giulești; Este inspirată din istoria unor familii nobiliare
Localitatea maramureșeană Giulești se numără printre cele mai vechi așezări din Maramureș. Atestată în anul 1317, dar întemeiată ceva mai devreme, a avut un trecut încărcat de istorie.
Încă din documentele emise în secolul al XIV-lea reiese cu certitudine că satul avea o familie nobiliară foarte însemnată, numita familie de Giulești, din care se vor trage ulterior mai multe familii ce au jucat un rol important în istoria satului și a întregului Maramureș (Rednic, Feier, Perșa, Tătar, Dragomir, Costea).
Fiind o localitate atât de veche și aparținând unor nobili importanți, satul avea biserică încă din secolul XIV-XV. Acesta a fost construită în 3 etape istorice, ultima cunoscută provenind de la începutul secolului al XVIII-lea, fundațiile ei fiind monument istoric (nr. 5567). A fost o biserică de piatră, tencuită în exterior și pictată în interior, căreia i s-a adăugat ulterior un turn-clopotniță pe latura de vest și 3 contraforturi.
„Biserica de piatră a satului, scoasă la iveală de arheologul Radu Popa în 1968, ne oferă și surpriza păstrării în cimitirul din jurul ei, pe niște schelete, a 9 inele nobiliare. Dintre acestea, 7 au fost folosite ca sigilii de identificare a actelor.
Sigiliile sunt interesante, fiind cele mai vechi reprezentări heraldice ale nobililor maramureșeni români, așa cum reiese din imaginile de mai jos.
Aceste inele se vor regăsi printre elementele heraldice ale stemei comunei noastre, la care lucrăm în prezent!” – anunță primarul Laurențiu Batin.
L.C.H.