Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 8 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Semnal editorial: A apărut ediția a treia a Dicționarului de Regionalisme și Arhaisme din Maramureș, semnat Dorin Ștef. Vezi detalii în material (FOTO)
La editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca a apărut ediția a treia a lucrării „Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”, autor Dorin Ștef.
Volumul, realizat în condiții grafice deosebite la Tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare, are 448 de pagini și cuprinde peste 7.800 de cuvinte glosate, majoritatea regionalisme dar și termeni care aparțin deja fondului pasiv al graiurilor nordice.
Fiecare articol este tratat nu doar din punct de vedere semantic, ci și etimologic, iar în unele cazuri sunt inserate citate ilustrative din documente folclorice sau dialectate, precum și reflexe toponimice și antroponimice. De remarcat faptul că este singura lucrare monografică de acest gen, dedicată lexicului din județul Maramureș.
De aceea, ea se constituie într-un instrument de lucru util cercetării culturii tradiționale din acestă regiune și se adaugă prețioaselor culegeri și antologii de folclor, precum și studiilor de specialitate, realizate în ultimul secol. În opinia autorului, “triumful globalizării va duce la atrofierea elementelor de cultură populară. Astfel, dicționarele de regionalisme, câte se vor afla, vor deveni la un moment dat adevărate depozite de arhaisme. De aceea putem spune că ele vor căpăta, în egală măsură, valoare de document și izvor istoric”.
DirectMM.ro