Share
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: File istorice băimărene despre Bisericuța de Lemn din centrul municipiului! Cum a răsărit în peisajul citadin!

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: File istorice băimărene despre Bisericuța de Lemn din centrul municipiului! Cum a răsărit în peisajul citadin!

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: File istorice băimărene despre Bisericuța de Lemn din centrul municipiului! Cum a răsărit în peisajul citadin!

Oază de liniște și oază a credinței într-un peisaj urban aflat într-o continuă dezvoltare. Asta reprezintă de ani de zile Bisericuța de Lemn din centrul municipiului Baia Mare.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Baia Mare are un loc special în inimile credincioșilor băimăreni. Asta și întrucât are un lo definitoriu în activitatea de asistență socială pe care o desfășoară prin asociația dezvoltată aici.

Începuturile Bisericii

„Sunt aproape 20 ani de când s-a târnosit și de când s-au încheiat și binecuvântat lucrările. De fapt, istoria este de 24, aproape 25 ani. În 1998, fiind profesor la Seminarul Teologic, titular pe Catedra Noul Testament, aici era pusă temelia unei capele, a unui laborator de practică pentru elevii seminariști, când Seminarul Teologic funcționa la liceul din apropiere. Atunci, ÎPS Justinian a ținut să se pună bazele unei biserici. Dar vremurile au făcut ca Seminarul să se mute lângă Liceul Anghel Saligny, acolo fiind și căminul pentru elevii seminariști și o capelă în apropiere. Într-adevăr, a rămas în paragină aproape 7 ani locul acesta. Dar Preasfințitul a ținut cu orice preț ca piatra de temelie, locul sfințit, fundația și aproape un metru de ziduri să fie finalizate, să fie desăvârșite.

Și, într-adevăr, de la începutul anului 1999 până în 2004, biserica a fost chiar și pictată. Lucrarea de construcție propriu-zisă a ținut un an și jumătate, până în 2001. Prima slujbă s-a făcut în ziua Duminicii Floriilor din anul 2001. Aceasta a fost oficiată de ÎPS Justinian, acele Paști au fost minunate, chiar dacă erau mai mulți stâlpi în biserică decât oameni. Dar așa încep toate comunitățile. O parohie este ca o familie. O familie care se naște așa cum se naște un copil. Iar cum îl crești așa îl ai. Practic, în acești 20 ani nu s-au zidit doar pictură, ziduri, și cele care au venit după aceea, centrul social al asociației filantropice, magazinul de obiecte bisericești și cărți de rugăciuni Casa Cărții, altarul de vară, lumânărarul, toate s-au construit în următorii ani, dar în primul an și jumătate s-a făcut totul cu ajutorul unor oameni de suflet din Baia Mare, care erau simpli credincioși, noi nefiind la început parohie.

Am avut un meșter iscusit, domnul Pop Ioan, de la Mănăstirea Petru Vodă, care a mai construit multe biserici, sub îndrumarea și binecuvântarea Părintelui Iustin Pârvu. Acesta a murit de tânăr, la 50 ani, de un cancer galopant, iar cu scurt înainte de a muri, în ultima zi, s-a călugărit. Astfel meșterul Pop Ioan a devenit monahul Ioil.

Așa a lucrat Dumnezeu! Am găsit un alt meșter foarte talentat, ing. Coroiu Ioan, tot din Groșii Țibleșului, care ne-a sculptat tot iconostasul și tot luminierul. Pictura a fost realizată de către Arunel Pop Tătăran, un pictor foarte talentat. Într-adevăr, în vremurile acelea, la început, au fost posibilități puține, dar lucrurile s-au realizat. Așa s-a născut Biserica Tinerilor, fiindcă așa se numea pe vremea aceea. Aici a funcționat ASCOR-ul. Tinerii seminariști, o parte din ei, au contribuit la lucrările de zidire a bisericii noastre, la amenajarea exterioară, în perioada aceea în care eram profesor titular la Seminarul Teologic. În acea perioadă, a fost alături de mine permanent părintele Ghiță Man, care era duhovnicul Seminarului și care a devenit Preot II în cadrul Parohiei. De atunci, facem o echipă ideală. Putem să mulțumim lui Dumnezeu că ne-am completat cumva, ne-a ajutat. Unul e cu administrația, cu organizarea, iar celălalt este cu partea duhovnicească. Așa au decurs lucrurile, cu voia lui Dumnezeu, că după aproape zece ani, în 2009, când am terminat Centrul Social, care are un scop clar, o cantină socială, săli de clasă pentru meditații la copii, biroruri sociale pentru cei care deservesc centrul. În 2002 am înființat Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, cu oameni de suflet. Iar de aici rezultatele se văd în fiecare zi, le vedem cu toții”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Fodoruț, părintele paroh al Parohiei Ortodoxe Sfântul Iosif Mărturisitorul Baia Mare. Vom reveni cu amănunte!

Istoricul Lăcașului

Prin reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului Biserica strămoșească din această parte de țară românească binecuvântată de Dumnezeu, cunoaște o perioada de însemnate realizări materiale dar și spirituale. Între zecile de biserici în construcție și vetre monahale reînființate, se găsește și Biserica cu Hramul ”Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, B-dul Republicii nr. 8, a cărei piatră de temelie a fost pusă de către Preasfinția Sa Episcop Justianian al Maramureșului și Sătmarului în anul 1993, deoarece în acea perioadă Seminarul Teologic Ortodox care poartă numele ilustrului ierarh maramureșean își desfășura activitatea în cadrul Grupului Școlar de Industrie Ușoară din Baia Mare, din imediata apropiere.

Desi în plin peisaj citadin, proiectantul acestui sfânt lăcaș – arhitectul Petre Ștefănescu a optat pentru arhitectura tradițională a bisericii maramureșene. Cu purtarea de grijă a PS Justinian și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar atunci, actualmente Episcopul Maramureșului și Sătmarului, lucrarile de construcție ale bisericii au fost realizate de către meșterii Ioan Pop din Groșii Țibleșului și Teodor Burzo din Suciu de Sus, între 1 octombrie 1999 și 9 aprilie 2001, iar întregul Complex architectural, format din altar de vară cu clopotnița, locul pentru lumânări, precum și Casa Cărții (magazin – librărie), au fost realizate de catre meșterul Ioan Pop, între anii 2001-2003. Biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictura în ulei, în stil neobizantin de către pictorul Arunel Tătăran Pop din Baia Mare, între anii 2001-2004. Lucrările de sculptură a iconostasului, tâmplaria și strănile au fost realizate de către sculptorul Gheorghe Coroiu și Pop Ioan din Groșii Țibleșului, între anii 2002-2004.

O zi importantă din istoria acestui Sfânt lăcaș este Duminica Floriilor din anul 2001 (9 aprilie), când PS Justinian al Maramureșului și Sătmarului împreună cu preotii Vasile Fodorut și Ghiță Man au slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie pe acest nou altar al orașului Baia Mare și al Episcopiei noastre. Din nou, în Duminica Floriilor anului 2003 PS Justinian a slujit Sfânta Liturghie Arhierească, a participat si P.S. Iustin Sigheteanul.

În perioada 5 – 11 septembrie 2003, la invitația Prea Fericitului Părinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea – Papa și Patriarh al Alexandriei și a toată Africa, a făcut o vizită în țara noastră în judetele Mureș, Maramureș și Satu-Mare. Cu acest prilej în ziua de 8 septembrie PF Teoctist şi un sobor de ierarhi au sfințit biserica de la demisolul Catedralei Episcopale a Eparhiei Maramureșului și Sătmarului din Baia Mare și au proclamat canonizarea Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureș.

După finalizarea picturii, a iconostasului și a altor lucrări pe 24 aprilie 2004 a avut loc slujba de târnosire a bisericii în prezenţa IPS Theologos, Mitropolitul Serresului şi Nigritei din Grecia, IPS Justinian şi PS Justin Sigheteanul.

Pe lângă activitatea liturgică și pastorală, la aceasta biserică funcționează și Asociația Filantropică ”Sf. Ierarh Iosif Mărturisitprul” formată din 71 de membrii fondatori, având ca scop întrajutorarea și sprijinirea unor categorii sociale defavorizate, neinstituționalizate: persoane sărace cu handicap, nejutorate, bolnavi, batrâni și copii, oferind servicii de ajutor social și umanitar, consultanță și consiliere socială și spirituală, toate gratuite. Biserica noastră este de asemenea locul unde se regăsesc si se întâlnesc mulți tineri, o parte din ei în cadrul activităților desfășurate de ASCOR Baia Mare.

Ca o binecuvântare de la Dumnezeu, în data de 12 decembrie 2009, amintim prezenţa Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu Înaltpreasfințitul Iustinian Chira și Preasfințitul Iustin Hodea Sigheteanul în mijlocul credincioşilor din parohia noastră. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat şi sfinţit Centrul Social Multifuncţional Sfântul Iosif Mărturisitorul. Toate aceste evenimente şi realizări în anii de activitate sunt rezultatul lucrării harului dumnezeiesc, care s-a revărsat din belșug peste noi, prin purtarea de grijă şi rugăciunile IPS Iustinian, şi prin binecuvântarea PS Iustin Hodea Sigheteanul, care din experienţa ctitoricească de biserici şi mănăstiri, ne-a împărtăşit, cu multă dragoste, sfatul, înţelepciunea şi curajul de a ridica această smerită biserică maramureşeană, Întrucât Biserica Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul a devenit parohie abia din 1 decembrie 2003, construirea ei si activitatea de filantropie nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul unor instituții de stat și private, a unor oameni de suflet din toate domeniile: politic, social, economic, precum și a unor generații de elevi seminariști. Cu această ocazie aducem mulțumiri tuturor acelora care au trecut pragul acestei biserici cu credință și evlavie, dându-si obolul lor la înălțarea acestui sfânt lăcaș, trecând astfel în rândul ctitorilor și binefăcătorilor. Întrucât sunt nenumarați aceștia și nu îi putem pomeni cu numele, rugăm pe bunul Dumnezeu să îi înscrie El în Cartea Vieții, arată oficialii bisericii ortodoxe.

Cătă ȚINEGHE

Foto Exclusiv – Arhiva Bisericii

Citește și

Fericirea credinței de Învierea Domnului în Maramureș: Sfinte biserici arhipline, acum, de marea sărbătoare! Sfânta Lumină care ne aduce mulțumire!

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: Tinerii creștini băimăreni și bucuria adusă bunicilor în sfânta sărbătoare! De Înviere, în vizită, la seniori!

Vasile Fodoruț, Părinte Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul Baia Mare: Să fim și mai buni, toleranți și armonioși, să creăm fericirea și bunătatea!

E colindă în familie: Parohia ortodoxă băimăreană cu Sfântul Iosif Mărturisitorul ca adevărat protector a mers la PS Iustin, arătând multă unitate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu