Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 51 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Sfințirea picturii în Poiana Botizii, Băiuț: Biserica de lemn cea nouă, o bijuterie arhitecturală, construită tot tradițional, în stil maramureșean
Sfințirea picturii în Poiana Botizii, Băiuț: Biserica de lemn cea nouă, o bijuterie arhitecturală, construită tot tradițional, în stil maramureșean
În aceste zile, se lucrează de zor la finalizarea altarului de vară al bisericii ortodoxe noi din Poiana Botizii cu oameni harnici, meșteri pricepuți și voluntari octogenari!
„Cu ocazia sfințirii picturii bisericii de lemn din Poiana Botizii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și „Sf. Antim Ivireanul” (n.red. – sărbătorit în fiecare an la 27 septembrie), suntem așteptați duminică – 24 septembrie 2023, la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Satmareanul, episcop vicar al Maramureșului și Satmarului, alături de un frumos sobor de preoți, oficialități și credincioși din împrejurimi! Felicitări, preotului paroh Dascălu Daniel Lucian pentru inițiativă, implicare și munca depusă! Respect!”, arată primarul Băiuțului, Viorica Maciuc. „Biserica nouă a fost sfințită la 12 septembrie 2016 de PS Iustin. Acum, PS Timotei Sătmăreanul va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească. Se sfințește pictura la noua Biserică de lemn, construită în proximitatea bisericii monument, de secol 19 și care cuprinde un complex arhitectural tradițional maramuresan: Biserică, poartă, gard, altar de vară… Toate din lemn și acoperite cu dranițe”, arată pentu DirectMM.ro părintele paroh Daniel Lucian Dascălu. Trebuie arătat că biserica veche are ca hram „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar cea noua are ca hramuri, „Nașterea Domnului” și „Sfântul Antim Ivireanul” (27 septembrie).
În satul Poiana Botizii a existat o biserică de lemn pe vechea lui vatră, care a fost distrusă de un incendiu. În anul 1809 au început lucrările de construire a unei noi biserici, care a primit hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Lucrările s-au încheiat în anul 1819, an în care a și fost sfințit acest lăcaș de cult. Alte surse susțin că Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost sfințită abia în 1836. Dovedindu-se neîncăpătoare, în anul 1920 bisericii i s-a mai adăugat o tindă. Interiorul a fost pictat în anul 1906. În anul 1970 au avut loc lucrări de consolidare a lăcașului de cult și în anul 1974 în biserică a fost introdus curentul electric. Biserica este situată pe o colină, în cimitirul satului, fiind construită din stejar, cu tălpile așezate pe o temelie de piatră, după un plan tip navă, bârnele fiind îmbinate în coadă de rândunică. Este de dimensiuni medii, cu lungimea de 17 m și lățimea de 5 m. Grinzile de sus prin prelungire formează console, pe care se sprijină acoperișul în patru ape, regulat, învelit cu draniță. Inițial biserica a fost prevăzută cu un mic pronaos, naos și absidă de formă pătrată, cu pereții laterali retrași spre interior. Adăugându-se ulterior o tindă de intrare, aceasta a preluat funcția pronaosului, mărindu-se suprafața naosului. Deasupra naosului, la mijlocul acoperișului se ridică turnul format dintr-o singură secțiune scândurită, arată lapus.culturamm.ro.
Satul Poiana Botizii este așezat la poalele Munților Țibleș, între vârful Perșa (962 m) și vârful Secătura (827 m), la nord-est de localitatea Lăpuș, la 24 km de orașul Târgu Lăpuș, pe Valea Botizii. Conform tradiției, satul a fost așezat mai jos de locul în care se află astăzi și s-a mutat mai târziu pe locul actual. Denumirea localității provine de la antroponimul Botez, la care se adaugă substantivul determinativ poiana, care înseamnă luminiș, între păduri. În documente se amintește că rețeaua hidrografică este formată din pârâul Botiza, pârâul Valea Petresei, despre care se spune că a primit numele după un colonist Péter. Prima atestare documentară datează de la 1344, când apare sub denumirea de Batiz. Se spune că satul a luat naștere dintr-un „roi” (grup mare) de oameni ai localității Botiza, plecați în căutarea unui alt loc pentru a întemeia o nouă așezare. Vatra satului a fost în trecut mult mai jos pe aceeași vale, dar, din cauza inundațiilor frecvente, s-a mutat mai sus, mai arată sursa citată în acest articol. Conform recensământului, satul Poiana Botizii însumează 181 suflete, din totalul populației rezidente a comunei Băiuț, 1990 locuitori, din care 85 bărbați și 96 femei.
Cătă ȚINEGHE
Foto – Viorica Maciuc și MIJA