Share
Show nocturn: Cea mai spectaculoasă cometă din ultimii 23 de ani poate fi văzută pe cerul Maramureșului. Când și cum este posibil (VIDEO ȘI FOTO)

Show nocturn: Cea mai spectaculoasă cometă din ultimii 23 de ani poate fi văzută pe cerul Maramureșului. Când și cum este posibil (VIDEO ȘI FOTO)

Maramureșul se poate considera norocos în această perioadă din punct de vedere al spectacolului oferit de o cometă considerată cea mai spectaculoasă din 1997 încoace.

DirectMM.ro a vorbit cu astronomul sighetean Sorin Hotea, care a surprins câteva imagini cu cometa și norii noctilucent (fenomen extrem de rar), în dimineața de zilei de 8 iulie. Specialistul a explicat care sunt condițiile în care poate fi admirată pe cer și fotografiată în perioada următoare.

„Cometa NEOWISE e cea mai spectaculoasă cometă din 1997. Au fost câteva nopți petrecute pentru a o oserva, cometa fiind vizibilă la început doar dimineața, apoi, din 10 iulie, apărând și pe cerul serii. În prezent, cometa e vizibilă întreaga noapte, fiind circumpolară, dar cel mai bine poziționată e seara, chiar la lăsarea întunericului. Cometa C/2020 F3 NEOWISE poate fi fotografiată relativ ușor. E nevoie de un aparat foto care poate expune câteva secunde și un trepied. În funcție de setări și deschiderea obiectivului, cometa va fi surprinsă în imagini. Se vede până prin august, dar în luna iulie e poziționată bine. Ea încă e strălucitoare, însă începe încet sa scadă, pentru că se îndepărtează de Soare. Distanța minima față de Pământ va fi pe 23 iulie. E de văzut până prin 23-25 iulie, de pe cer cât mai negru (departe de lumini artificiale), având în vedere că până atunci nu avem Lună pe cerul de seară. Pentru a o putea observa, trebuie profitat de fiecare seară cu cer senin sau posibil senin”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Sorin Hotea.

Astronomul maramureșean a postat, zilele trecute, pe rețelele de socializare un comentariu referitor la cometă, apreciind că începe să arate a cometă mare, aducând a Hale-Bopp, celebra cometă din 1997. „Am observat cometa NEOWISE între orele 22:15 și 1:15 dintr-o locație cu cer negru (Bortle 2, SQM 21.50-21.70), în zona localității Budești (Maramureș). Până la ora 23 cerul a fost destul de luminat, dar, după acest moment, cometa a făcut spectacol maxim. Nucleul strălucește la magnitudinea 1-2, iar coada e lungă de aproape 12 grade. Cu ochiul liber am văzut coada lungă de aproximativ 10 grade, iar, prin binocluri și telescop, cam 12 grade și am observat și coada de gaz. Această coadă e vizibilă și în fotografii. Cometa este strălucitoare, am observat-o chiar și de pe drum, din mașina aflată în mers. În jurul orei 2:30 am observat cometa și din grădină (Sighetu Marmației), cometa fiind vizibilă cu o coadă de aproximativ 2 grade, chiar dacă era doar la altitudinea de 5 grade și zona e poluată luminos. Recomandarea noastră este: ieșiți să vedeți cometa de pe un cer negru. Merită 100%!!!”, a scris specialistul.

Pentru cei deja inițiați în tainele astronomiei, Sorin Hotea a publicat un material în acest sens pe astro-info.ro. „Cometa C/2020 F3 a fost descoperită în 27 martie 2020 de către telescopul spațial NEOWISE. Cometa se afla, în momentul descoperirii, în constelația Puppis și avea magnitudinea 17. Numele cometei pare complicat, dar poate fi explicat destul de simplu: C – cometă care ajunge pentru prima oară la periheliu, 2020 – anul descoperirii, F3 – a treia cometă descoperită în intervalul 16-31 martie, NEOWISE – numele descoperitorului, în acest caz un telescop spațial lansat de NASA în 2009, a cărui nume provine de la Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer.

La începutul lunii iunie cometa ajunsese la magnitudinea 7, iar la finalul lunii avea deja magnitudinea 3, când a întrat în câmpul LASCO C3 al telescopului solar SOHO. Cometa a trecut la periheliu pe 3 iulie 2020 la distanța de 43 milioane de km și a început să fie observată din 4 iulie, pe cerul dimineții, ajungând foarte strălucitoare, cu magnitudinea cuprinsă între 0 și +1. Cometa se va afla la distanța minimă față de Pământ pe 23 iulie 2020: 103 milioane km”, a explicat Sorin Hotea.

Specialistul maramureșean a descris mai multe detalii pentru cei pasionați de astfel de fenomene astronomice. „Cometa C/2020 F3 NEOWISE a apărut pe cerul dimineții, imediat după trecerea la periheliu (3 iulie 2020), deasupra orizontului nord-estic. În 6 iulie cometa este observabilă în continuare pe cerul dimineții, începând cu ora 3:45-4:00, deasupra orizontului nord-estic. Elongația cometei crește cu fiecare zi care trece, cometa răsărind tot mai devreme.

Din 10 iulie poate să fie observată și seara, la ora 22:30-23:00, deasupra orizontului nord-nord-vestic. În perioada 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puțin teoretic, observabilă întreaga noapte.

Totuși, merită precizat faptul că la culminația inferioară cometa va fi la doar câteva grade deasupra orizontului nordic. În această perioadă, Luna va fi uneori pe cer în același timp cu cometa. Cea mai optimă perioadă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie. Ultimul Pătrar al Lunii se produce în 13 iulie, iar Luna Nouă pe 20 iulie, iar Primul Pătrar e în 27 iulie 2020”, a detaliat, pe astro-info.ro, astronomul Sorin Hotea din municipiul Sighetu Marmației.

Cătă ȚINEGHE

Video și foto – Sorin Hotea

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu