Share
Singura biserica de lemn din Țara Lăpușului inclusă pe lista UNESCO este „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Rogoz

Singura biserica de lemn din Țara Lăpușului inclusă pe lista UNESCO este „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Rogoz

În anul 1999 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au fost înscrise opt biserici de lemn din județul Maramureş, fiind considerate exemple remarcabile de arhitectură care contribuie la tezaurul cultural al umanității.

Singura biserica de lemn din Țara Lăpușului inclusă pe lista UNESCO este „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Rogoz.

Construcția este datată de tradiție în anul 1663, moment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661 ”de când au fostu robie în ardealu”. Potrivit legendei, biserica a fost realizată din trunchiurile a doi arbori doborâți pe Dealul Popii.

Biserica e formată din pronaos, naos și altar. La exterior, este bogat decorată, începând de la tocul masiv al ușii, o cruce mare de lemn sculptată și brâul–funie răsucit, având simbolul solar. Particular acestei biserici, sunt capetele de grinzi care susțin streașina, cioplite în forma capului de cal. Acoperișul este asimetric pentru a proteja Masa Moșilor aflată de-a lungul peretelui nordic.

Lăcașul de cult este remarcat de cunoscutele ghiduri Michelin sau National Geographic astfel : „Ia-o către nord-est spre Rogoz, unde o biserică de lemn pare să îmbrățișeze pâmântul”, sfătuiește ghidul National Geographic, în timp ce Michelin ridică miza: „biserica (…) se distinge printr-un acoperiș asimetric superb și printr-o clopotniță alungită”, potrivit Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu