Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 1 oră în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 2 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 4 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 4 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 4 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 4 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 7 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 8 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 8 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 8 ore în urmă
Sistemul cameral susține noul proiect de lege al Camerelor de comerț din România
Un proiect de lege depus la Senat, iniţiat de un grup de 40 de parlamentari UDMR, PSD şi PNL propune modificarea Legii 335/2007, a camerelor de comerț și industrie.
Printre modificările propuse se află includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, gestionat de către camerele de comerţ, conform unor modele consacrate la nivel european și certificarea de către camerele de comerţ a competenţelor administratorilor din cadrul companiilor, echivalentul deținerii unui paşaport de încredere.
În momentul de față, României îi lipsește promovarea externă coerentă a mediului de afaceri. Această promovare a fost lăsată în seama statului român, iar rezultatele acestor acțiuni sunt aproape zero. Este unul dintre motivele pentru care România a înregistrat un deficit al balanței comerciale în 2021 de 23,8 miliarde de euro, față de 18,3 miliarde de euro în 2020, cu importuri care au ajuns la 98,4 miliarde de euro și cu exporturi realizate preponderent de firmele cu capital străin. La nivelul autorităților publice, portretul mediului de afaceri național este construit exclusiv pe baza unor date cantitative, multe dintre ele relevante doar din punct de vedere fiscal. Informațiile despre realitatea “vieții economice” a companiilor din România lipsesc din acest portret.
În aceste condiții, efectele oricăror măsuri de promovare sau de sprijinire rămân sub potențial. Această inițiativă propune, prin catalog și informațiile cuprinse în acesta, o soluție într-un demers care are ca scop reconsolidarea afacerilor românești, dinamizarea schimburilor comerciale și stimularea atragerii de investiții. În Europa, un model similar a fost implementat cu succes în Ungaria, unde toate companiile înregistrate în Registrul Comerțului au obligația legală de a se înscrie și în Registrul Cameral, administrat de camerele de comerț maghiare.
În ceea ce privește certificarea de către camerele de comerţ a competenţelor administratorilor din cadrul companiilor, scopul introducerii acestui certificat de competență este de a creşte calitatea actului comercial și de a responsabiliza agenţii economici. În 2021, la Oficiul Național al Registrului Comerțului figurau ca fiind active și în funcțiune un număr de peste 1,1 milioane de companii, dar la ANAF, pentru aceeaşi perioadă au depus bilanțul anual numai 768.367 de companii, în timp ce aproape 25% dintre companiile în funcțiune nu au depus bilanțul.
Un curs de competențe de bază pentru administratorii companiilor le-ar oferi acestora cel puțin o introducere în obligațiile legale pe care le aduce cu sine administrarea activității economice curente a unei companii, demersurile de conformare fiscală sau formalitățile în relația cu autoritățile statului. Un aspect relevant în contextul acestei inițiative este realitatea în care funcționează sistemul camerelor din România. Camerele de comerț sunt o structură de organizații non-guvernamentale, non-profit, independente, care se finanțează exclusiv din activități proprii și care nu beneficiază de nicio formă de sprijin public, dar din partea cărora autoritățile publice și mediul economic au avut în permanență așteptări.
Camera de Comerț și Industrie Maramureș apreciază ca fiind bună și necesară intenția de bază a celor două propuneri din acest demers legislativ. Identificarea celor mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemelor menționate de inițiatori este un proces care se află în dezbatere publică. Indiferent de forma finală pe care acest proiect o va îmbrăca, vom susține întotdeauna inițiativele care lansează un dialog cu privire la cele mai bune măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, informează Camera de Comerț și Industrie Maramureș.