Despre frumusețea literaturii: Prozatoarea Ioana Nicolaie conferențiază în Maramureș - 47 minute în urmă
„Holocaust. Never forget!”: La Școala „Nicolae Iorga” din Baia Mare se vor derula activități în parteneriat cu Institutul Olga Lengyel (TOLI) din S.U.A. - 15 ore în urmă
Hramul şcolilor teologice va fi sărbătorit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 17 ore în urmă
Tradiție și identitate: La Unguraș s-a organizat „șezătoare în chișlegi cu joc” - 17 ore în urmă
Studenții și masteranzii de la Arte Plastice Baia Mare vă invită să le admirați expozițiile cu lucrările de semestrul I - 18 ore în urmă
Intervenţie chirurgicală în premieră la Spitalul Județean Baia Mare; O femeie și-a recăpătat mobilitatea după ce coloana i-a fost secționată într-un accident - 18 ore în urmă
Preferințele muzicale zilnice ale ascultătorilor tineri din România?! - în urmă
ANAF și contribuabilii, pe aceeași lungime de undă - în urmă
Cluburile sportive aflate în subordinea ANS vor fi transferate administrațiilor locale - în urmă
Comisia de la Veneția se pronunță asupra crizei electorale din România - în urmă
40% dintre alimentele din UE ajung la gunoi
La nivel mondial, aproape o treime dintre alimente ajung la gunoi, iar în Uniunea Europeană (UE) 88 de milioane de tone de alimente sunt irosite, adică 40% din totalul alimentelor. Media anuală a risipei alimentare din UE este de 173 kg pe cap de locuitor.
În condițiile în care se aruncă atâtea alimente, 55 milioane de persoane nu își permit o masă de calitate o dată la două zile (conform situației din 2014), iar 25 de milioane de copii europeni sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială – relevă date din 2015. Mai mult, 25% dintre copiii de vârstă școlară din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, obezitatea fiind în multe cazuri o consecință a malnutriției; adică a alimentației inadecvate, care nu conține nutrienții necesari pentru ca organismul să se mențină sănătos.
„Costul risipei alimentare este uriaș, pentru că el include cheltuielile implicate în producerea alimentelor – cu energia, apa, transportul, îngrășămintele etc. – dar și pe cele asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului și a ecosistemelor” – a subliniat eurodeputatul Daciana Sârbu, vicepreședinta Comisiei de Mediu din Parlamentul European (PE). Ea a mai arătat că risipa alimentară stimulează supra-producția ce aduce mari câștiguri concernelor din domeniul alimentar. Însă, în timp, această tendință diminuează capacitatea solului agricol de a furniza hrana în viitor, în condițiile în care populatia globului e în permanentă creștere.
În această conjunctură, (PE) a adoptat un raport care propune măsuri pentru reducerea cu 50% a risipei alimentare până în 2030. În acest sens, PE a propus soluții pentru facilitarea donațiilor alimentare catre bănci de alimente, scurtarea lanțului de aprovizionare sau utilizarea alimentelor expirate pentru obținerea de energie de biomasă, dar și eliminarea confuziei legate de etichetele ce precizează termenele de expirare a produselor alimentare.