Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 17 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 42 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 1 oră în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 3 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 4 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 5 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 7 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
„Ajutorul de trusou” se extinde pentru mamele aflate în situații defavorizate
Tinerele mame singure sau aflate în situații defavorizate primesc „ajutorul de trusou”, acea sumă de 2.000 de lei ce poate fi folosit pentru cumpărarea unor produse destinate îngrijirii nou-născutului. Ajutorul financiar se acordă o singură dată și conform legii, programul urma să se încheie în 2024. Însă potrivit unui proiect de ordonanță adoptat în ședința Executivului, măsura de sprijin pentru mamele defavorizate se va aplica și în perioada 2024 – 2027.
Prin proiectul de OUG sunt stabilite, așa cum scrie la primul articol, „măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate”. Măsurile constau, potrivit documentului, în acordarea de sprijin material pentru nou-născuţi pe bază de tichete sociale pe suport electronic sau măsuri auxiliare.
Valoarea ajutorului, adică a tichetului social pe suport electronic, este de 2.000 de lei, bani plătiți într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și care sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.
Potrivit viitorului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune sau mamele cu dizabilităţi.
De asemeena, mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ.
Totodată, mamele care nu deţin acte de identitate, mamele minore sau mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict pot beneficia de această sumă.
În toate cazurile, mamele vor beneficia de ajutorul financiar doar dacă nasc după intrarea în vigoare a măsurilor și dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului.
Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii nou-născutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.