Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 2 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 3 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 3 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 4 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 17 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 18 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 19 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Castelul de pe Valea Borcutului, imagine tristă a indolenței și lipsei de interes a autorităților
Celebrul „castel” de pe Valea Borcutului, așa cum a rămas denumirea clădirii, este o ruină. „Această bijuterie a arhitecturii vieneze este în pericol de prăbușire”, arată jurnalistul Alec Portase pe rețelele sociale, după ce a făcut o vizită la „castel”.
Povestea de viață a fostului proprietar, Alexiu Pocol, este strâns legată e mineritul din zonă. Se spune că acesta era convins că va găsi aur în zonă și a început să facă săpături. Însă după mai multă vreme de muncă fără niciun rezultat, nu a mai avut bani să-și plătească oamenii și a vrut să renunțe. Dar muncitorii lui aveau atât de multă încredere în el, încât au acceptat să muncească fără bani, convinși că se vor îmbogăți atunci când vor găsi aur. Și așa a fost, pentru că în scurt timp după aceea au dat de aur.
O legendă mai spune că Alexiu Pocol avea atât de mulți bani, încât ar fi putut tapeta o încăpere cu monede așezate pe cant, pentru a nu călca pe portretul împăratului.
„A trăit între anii 1872-1935 și se trăgea din Lozna Mare (după o sursă) sau din Letca (după altă sursă). A fost învățător la școli confesionale de pe Valea Borcutului și din Baia Mare. În jurul anului 1900 a angajat doi mineri și a săpat în deal. Dumnezeu i-a pus mâna în cap și s-a îmbogățit peste noapte, devenind cel mai bogat om din zonă. Așa a avut bani să construiască acest castel, pentru care a adus arhitect și meșteri din Viena”, mai scrie jurnalistul Alec Portase.
„Alexiu Pokol a fost proprietar de mine, dar și primar al orașului Baia Mare și senator în Parlamentul României. O vreme, a fost și președinte al Consiliului Național Român Baia Mare, din care făcea parte și preotul Vasile Lucaciu, cel supranumit Leul de la Șișești. În acea vreme, Pokol era apropiat și de George Pop de Băsești. Alexiu Pokol a fost și membru activ al Asociației Culturale ASTRA, care, în anul 1903, a avut congres la Baia Mare. În anul 1906, l-a avut oaspete la castel pe marele istoric și om de cultură Nicolae Iorga, fost prim-ministru”, mai citează el din cartea lui Robert C. Tokolyi,numită „Alexiu Pokol. Viața și activitatea”.
Foto Alec Portase