„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 7 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 8 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 12 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 12 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 12 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 13 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 13 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 13 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 13 ore în urmă
Cât se mai citește sau se mai cumpără o carte
Pasiunea pentru citit este ca mersul pe bicicletă: nu se uită, nu se pierde. Dacă e să ne referim la micii cititori, aceștia trebuie stimulați la momentul oportun și cu tipul potrivit de lectură.
Pasiunea pentru citit se învață mai întâi în familie și apoi în școală. Copiii imită ce văd. Dacă un părinte citește, atunci și copilul va lua o carte în mână.
Foarte multe școli din România nu au biblioteci iar cele care dispun de acestea, au fondul de carte învechit. E nevoie de cărți atractive care să atragă micii cititori.
În mediul rural cititul din pură plăcere, pare extrem de improbabil.
În România nu s-a investit niciodată cu adevărat în aducerea publicului mai aproape de lectură, neexistând o strategie națională, bine pusă la punct pentru cultură și educație.
„În ultimele decenii librăriile, editurile și bibliotecile nu au fost susținute în niciun fel iar publicul nu a fost invitat să descopere lectura dincolo de recomandările librarilor și anticarilor”, explică Laura Țeposu de la Libris.
Cărțile cele mai bine vândute în anul care a trecut au fost, cele pentru copii, din categoria „beletristică”, cele de dezvoltare personală sau din categoria „științe umaniste”.
” Un cititor trăiește o mie de vieți. Cel ce nu citește, trăiește una singură.”
George Martin
Lăcrimioara ZOTA