Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 12 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 13 ore în urmă
Consumul de substanțe interzise e în creștere și în Maramureș
Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri a fost marcată și în Baia Mare. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Maramureș a organizat o întâlnire la care au participat educatori din sistemul de protecție.
”Tinerii, datorită anturajului, sunt expuși riscului de a consuma substanțe interzise. De aceea trebuie să venim în sprijinul lor, atât noi, cât și școala” – a spus Alina Coste, directorul DGASPC Maramureș. Întrebată fiind, Coste a răspuns că nu au existat cazuri de consum de droguri în rândul copiilor aflați în sistemul de protecție, dar că ”ne-am întâlnit cu sesizări din partea unor părinți în încercarea lor de a rezolva problema consumului de droguri la copiii lor și i-am îndrumat înspre Centrul Antidrog”.
72 de maramureșeni au apelat la ajutorul Centrului Antidrog
Dr. Victor Kirițescu, medicul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Maramureș, a atras atenția că în țară nu există instituții specializate în a oferi tratament de detoxifiere de lungă durată: ”Problema este tratată cu superficialitate și astfel tinerii reintră în scurt timp în mediul care le-a favorizat consumul de droguri, iar problema apare din nou”. Dr. Victor Kirițescu spune că recunoașterea situației de dependență este un pas important și că problemele de sănătate (boli de ficat, ale aparatului circulator, diminuarea capacității respiratorii, tulburări cerebrale etc.) nu apar imediat, de aceea e bine de intervenit cât mai repede.
”Anul trecut, 72 de persoane au accesat serviciile oferite de noi și s-au făcut evaluări medicale la 34 de persoane. Până acum, majoritatea persoanelor care ajungeau la noi erau aduse prin intermediul DIICOT și al altor servicii specilizate. În ultima vreme se constată că încep să vină din ce în ce mai multe persoane din proprie inițiativă” – a subliniat Flavia Sălăgean, coordonatorul CPECA Maramureș. După cum la fel de adevărat e faptul că a crescut și consumul de substanțe interzise.