Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 11 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 11 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 12 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 12 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 14 ore în urmă
Premii frumoase obținute de elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Spriela la Concursul Național Made for Europe - 14 ore în urmă
Proiect de 10,85 milioane de lei pentru drumuri în Cicârlău - 14 ore în urmă
Crucea monumentală a fost montată pe Catedrala Mântuirii Neamului - 14 ore în urmă
Cum îți ajuți copilul să treacă de la ”singurul copil” la ”frate mai mare”
Relațiile între frați sunt cele mai strânse, însă uneori, când copiii sunt mici, apariția unui frate sau o soră poate fi greu de acceptat. Cu toate că majoritatea depășesc acest moment și se atașează de frații mai mici, uneori, fratelui mai mare îi e greu să înțeleagă de ce nu mai primește toată atenția.
Ca părinți, putem fi atenți al nevoile lor și să înțelegem ce anume i-ar deranja și ce i-ar face să accepte mai ușor noul statut.
Psihologul Dr. Laura Markham, în cartea ”Părinți liniștiți, frați fericiți” dedică un întreg capitol temei ”relația frate mai mare – bebeluș”. Iată recomandările ei.
Cum pregătești terenul și dai vestea?
Copilul mai mare trebuie pregătit pentru ceea ce va urma. De exemplu, îi poți citi seara povești despre copii cu frați și să discutați pe acest subiect. „Ți-ar plăcea și ție să ai un frate sau o soră?” poate fi o întrebare care va sparge gheața. Este o ocazie să afli, în cazul în care spune „nu” ce anume îl îngrijorează. Lasă-ți timp pentru a oferi explicații pentru fiecare argument al copilului, ajută-l să ia în considerare ideea de a avea un frate și diminuează-i prin discuții îngrijorarea înainte de a-l anunța despre sarcină.
Ce să spui în loc de „O să avem un bebeluș”
Odată ce ai decis că e momentul să-i spui, dă vestea din perspectiva copilului. Adică, în loc de „o să avem un bebeluș” poți să-i spui „o să fii soră/frate mai mare și când afară o să fie iarnă și ne vom pregăti de Crăciun/ când vor apărea ghioceii va veni bebelușul”.
Este normal să aibă întrebări, de aceea gândește-te din timp cum să răspunzi simplu și doar la întrebările pe care le adresează. De exemplu, poți folosi aplicații care anunță mărimea fătului în fiecare săptămână și îi poți arăta cât de mare e bebelușul pe măsură ce crește.
Relația frate mai mare – bebeluș poate fi construită încă înaintea nașterii.
– Pune întrebări cu voce tare despre bebeluș.
Studiile arată că atunci când părinții vorbesc despre cum se simte bebelușul, frații mai mari dezvoltă mai multă empatie și sunt mai puțin agresivi față de cel mic, spune Laura Markham. De asemenea, întrebări precum: ”oare ce face bebelușul acum în burtică?” îl ajută pe copil să se gândească la viitorul frate ca la o persoană reală cu nevoi și sentimente.
– Încurajează conectarea.
Poți să-i spui fratelui mai mare că bebe îl poate auzi cântând și vorbind și că îi va recunoaște vocea după ce se naște. De asemenea, îi poți sugera să facă desene cu care să decoreze camera bebelușului.
– Fă-l parte din proces.
Nu-l ține departe de toate momentele de bucurie legate de sarcină. Pe lângă informațiile prin care îi spui periodic cât de mare e acum bebe în burtă, îl poți lua cu tine la ecografii, să asculte bătăile inimii și să vadă fătul pe ecran. De asemenea, dă-i drept de vot la alegerea numelui și implică-l în decorarea camerei viitorului nou-născut, alegerea hăinuțelor, jucăriilor și altor obiecte.
– Vorbește cu bebelușul în prezența copilului.
Spune-i cât de norocos e că va avea un frate mai mare atât de minunat. Menționează cât de bine se vor distra împreună atunci când va crește un pic.
– Povestește-i întâmplări de când era el bebeluș.
Copiii adoră să afle despre ei lucruri noi, mai ales din perioade pe care nu și le amintesc. Îi poți arăta locurile pe unde îl plimbai, ce cântecele îi cântai. Acestea îl vor face să se simtă apreciat și va înțelege mai ușor cum va fi viața cu un bebeluș.
Sursa: totuldespremame.ro.