Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 6 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 7 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 7 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 7 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 7 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 10 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 12 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 13 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 14 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 15 ore în urmă
Cum se implică Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului în ajutorul refugiaților ucrainieni
Ca urmare a mesajului transmis joi, 24 februarie, de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, intitulat „Îndemn la rugăciune pentru pace în Ucraina și solidaritate fraternă cu cei ce fug din calea războiului”, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului prin Sectorul social-filantropic și misionar, coordonat de Arhim. Dr. Casian Filip, în colaborare cu autoritățile competente ale statului, este solidară cu frații de aceeași limbă și credință din Ucraina care trăiesc drame și tragedii cu o intensitate fără margini.
Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, părintele Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, a participat astăzi, 25 februarie, la Ședința CLSU al Primăriei Municipiului Sighetu Marmației. Dacă va fi nevoie, se va oferi cazare pentru refugiații din Ucraina, 20 de locuri, la Centrul pentru Tineri „Sfânta Lidia” din Sighetu Marmației, de pe Sihei, Parohia „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” – Valea Hotarului, precum și hrană pentru cei care sunt nevoiți să părăsească domiciliul lor din Ucraina.
Menționăm că Preacuviosul Părinte Arhim. Dr. Casian Filip, coordonatorul sectorului social, a luat legătura cu toți stareții și starețele din cadrul Protopopiatelor Sighet și Vișeu și toate mănăstirile și-au arătat disponibilitatea de a pune la dispoziție peste 100 de locuri de cazare pe perioadă nedeterminată.
De asemenea, mai mulți păstori de suflete din Maramureșul Voievodal sunt implicați în mod direct în ajutorul celor aflați în nevoi; spre exemplu, Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” din localitatea Vișeu de Mijloc poate oferi 20 de locuri de cazare și masă pentru o perioadă nedeterminată, până la soluționarea conflictului militar, iar Parohia Ortodoxă Rozavlea face apel către comunitățile de ucrainieni din zonă pentru că este nevoie de vorbitori de limbă ucraineană în Vama Sighet.
Membrii voluntari din cadrul Asociației „Dăruim și ne dăruim” de pe lângă Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” coordonată de părintele Dan Ioan Sidău, în colaborare cu Primăria Municipiului Sighetu Marmației, se află la punctul de trecere a Frontierei oferind sprijin material constând în 50 de meniuri și peste 100 de sandviciuri, apă și ceaiuri cu posibilitatea de a oferi în zilele următoare 200 de meniuri, produse de igienă, hrană caldă, pături, prosoape, îmbrăcăminte și peste 50 de locuri de cazare în jurul Sighetului, cu punerea la dispoziție în mod gratuit a mijloacelor de transport către locațiile respective sau către Cehia, Polonia, Bulgaria.
„Vor ajunge tone de alimente neperisabile pentru persoane singure sau mame cu copii, cu posibilitatea de a li se oferi cazare cu locuri de muncă pe perioadă nedeterminată”, a menționat părintele Dan Sidău.
Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Bârsana, în colaborare cu Primaria Municipiului Sighetu Marmației, vine în ajutorul fraților ucrainieni prin punerea la dipoziție a celor două săli din incinta Casei Sociale „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
„La o primă strigare, patru familii care lucrează în străinătate și au acolo domiciliul stabil, sunt dispuse să ofere cazare în cele patru case, ceea ce înseamnă aproximativ 25 locuri de cazare; de asemenea, o pensiune din zonă poate oferi cazare și masă pentru trei familii; pe lângă acest lucru, noi putem oferi undeva între 200-300 de meniuri pe zi”, a precizat părintele Marcel Oprișan.
Nu numai Instituția Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului oferă ajutor celor din Ucraina, ci și simpli credincioși: „suntem alături de Ucraina și putem pune la dispoziția familiilor cu copii sau bătrâni două case cu trei camere, cu domiciliul în Săliștea de Sus, Maramureș”, precizează Ileana Iuga pe pagina personală de Facebook.
Astfel de mesaje de solidaritate, care sunt în continuă creștere, întâlnim pe paginile de socializare ale credincioșilor ce aparțin Protopopiatelor Sighet, Vișeu și Lăpuș, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.