152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Decebal Traian Remeș, la ultimul său interviu: ”Puneți repede întrebările, să apuc să vă răspund cât sunt încă în viață”
Fostul ministru Decebal Traian Remeș, a murit, vineri, 14 februarie, în jurul orei 18,00, la locuința lui din Baia Mare. El suferea de o boală gravă și, o vreme, a fost internat la Spitalul Județean Baia Mare, dar familia a cerut, ieri, externarea sa.
Decebal Traian Remeș a fost ministru al Agriculturii în 2007 și ministru al Finanțelor Publice în perioada 1999 – 2000. Cu personalitatea sa indiscutabilă, a fost un membru al guvernului cu coloană vertebrală, cu verb și ironie, stropite în mod premeditat cu neaoșișm ardelenesc, care cam spunea lucrurilor pe nume. De aici i s-a tras încropeala cu ”dosarul caltaboșul” și nedreapta condamnare, căci pre mulți a supărat, spunându-le adevărul în față.
L-am cunoscut și a făcut parte din prima ligă a oamenilor pe care eu îi apreciez. Nici nu se putea altfel, fiindcă era un tip vertebral și cerebral, inteligent și cu un dezvoltat simț al umorului. Care nu l-a părăsit nici măcar în ultimele luni de viață. Astfel, la ultimul mini-interviu pe care l-a acordat telefonic în toamna târzie din 2019 unui jurnalist din capitală (eu făcând intermedierea), acesta i-a spus că îi va adresa doar câteva întrebări. Decebal Traian Remeș a fost amabil și ca, de obicei, hâtru: ”Te rog doar să le puneți repede, să apuc să vă răspund, cât mai trăiesc!”
După mandatul lui de ministru al finanțelor, când i-a revenit dificila misiune de a nu lăsa țara să ajungă în faliment – misiune de care s-a achitat cu toate costurile aferente de imagine – am scris despre el că a fost ”omul potrivit la moment nepotrivit”. Dar cum bine spunea el în titlul – nuanțat rebusist – al unei cărți ale sale, viața i-a oferit ”Izbutiri și izbituri”. Și acum cred că merita mai mult în politica și guvernarea românească. Sper ca să recupereze măcar în amintirea noastră. Și mai sper să fie ca Decebal Traian Remeș cât mai mulți oameni politici și diriguitori ai țării. Spre binele României.
Ananei GAGNIUC