Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 14 minute în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 5 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 6 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 7 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 9 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 14 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 14 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 16 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 17 ore în urmă
Donarea de plasmă convalescentă poate salva vieți! Apel către maramureșenii vindecați de Covid-19
Aproape 50 de maramureșeni vindecați de COVID-19 au donat plasmă convalescentă prin Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, înțelegând astfel că prin donarea de plasmă pot salva viețile altor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.
În baza acordului de cooperare, aprobat de plenul autorităților județene prin H.C.J. nr. 90/12.05.2020, dintre Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie și Centrul de Transfuzie Sanguină și prin donația echipamentului din partea firmei Besmax Pharma Distribution, în Maramureș se desfășoară de mai bine de şase luni activitatea de plasmafereză prin care se recoltează plasmă convalescentă.
Până la 31 octombrie 2020 s-au efectuat aproape 50 de astfel de proceduri, ceea ce denotă o preocupare timidă a maramureșenilor pentru donarea de plasmă convalescentă. Mai mult, în urma analizelor amănunțite, rezultatele testărilor efectuate pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2 și anti-HLA au infirmat eligibilitatea plasmei recoltate prin procedura de plasmafereză de la 20 pacienți vindecați, nefiind conformă pentru distribuție și administrare monitorizată la pacienții COVID-19 aflați în stare critică, datorită absenței anticorpilor sau datorită unui titru al anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2 mai mic de 1/80.
Această situație denotă că e în continuare necesară implicarea activă a populației vindecate de Covid-19 din Maramureș pentru donarea de plasmă în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină. Specialiștii precizează că persoanele vindecate a căror plasmă este eligibilă pot repeta donarea de plasmă convalescentă dacă doresc. Asigurarea componentelor sanguine fiecărui pacient care necesită suport transfuzional depinde de numărul donatorilor de sânge. Conform datelor furnizate de firma care monitorizează activitatea de plasmafereză, în România s-au colectat doar 2,35 doze de la fiecare 100 de pacienți infectați și vindecați.
În contextul creșterii numărului de persoane infectate, a solicitărilor de plasmă convalescentă și alte componente sanguine și ținând cont de numărul scăzut de donatori la nivelul județului, autoritățile județene fac un apel de suflet către persoanele vindecate pentru a se implica în donarea de plasmă convalescentă, deoarece aceasta poate salva vieți, poate chiar viețile unor persoane apropiate.
Persoanele vindecate de COVID-19 care doresc să doneze plasmă pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină, situat în Baia Mare, strada G. Coșbuc nr. 20/C.
Amănunte despre procedura de plasmafereză se găsesc pe internet la adresa: www.covidplasma.ro.
1 Comentariu în această postare
ovix
Consiliul Judetean ar trebui sa faca demersurile necesare pentru a rezolva problema recoltarii de probe pentru potentialii donatori de plasma care se prezinta la Centrul de transfuzie.
Am fost la Centrul de transfuzie sanguina Baia Mare pentru a dona plasma si am fost trimis sa-mi fac analizele necesare – anticiorpii IgG pe cheltuiala mea la un laborator privat si dupa 14 zile sa revin.