Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 25 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 48 minute în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 oră în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 7 ore în urmă
În mai puțin de o lună, trei maramureșeni în putere și-au pus capăt zilelor, lăsând în voia sorții 10 copii
În această lună, trei bărbați în putere – cu vârstele cuprinse între 36 și 41 de ani – s-au sinucis, fără a se gândi la ce lasă în urmă, căci cel puțin 10 copii au rămas fără tată. Pentru o lună (încă neîncheiată) e cam mult și te poate duce cu gândul la conturarea unei tendințe care nu trebuie să fie lăsată să devină fenomen.
Dramele au început chiar de la începutul lunii, când un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Bârsana, a fost găsit de rude atârnând de creanga unui arbore. A lăsat în urmă o soție cu opt copii, aceștia având vârsta cuprinsă între 6 luni și 12 ani (vezi foto).
La finalul acestei săptămâni, alți doi bărbați au ales să-și încheie socotelile cu viața printr-un act suicidal. Pentru a pleca din această lume, împreună cu problemele cărora nu le-a mai făcut față, un lăpușean a ales tot creanga unui copac. A lăsat fără tată doi copii, căci tată le era, chiar și după divorțul de soție.
Nu a vrut să-și expună la vedere sinuciderea un bărbat de 41 de ani din Dragomirești, care s-a spânzurat într-o anexă a gospodăriei.
Dincolo de eventuale predispoziții pentru astfel de acte fără cale de întoarcere, rămâne întrebarea: ar mai fi apelat cei trei la curmarea vieții prin propria voință, dacă traiul de zi cu zi le-ar fi fost mai la îndemână, înainte de a deveni o chestiune căreia să nu-i mai facă față? Înainte de a realiza că nu au soluții și mai bine fug – cu lașitate chiar – din fața problemelor care îi copleșesc. Dar, de când lumea există persoane vulnerabile care s-ar refugia în moarte în fața problemelor dificile ale vieții. Însă unele societăți găsesc soluții pentru a tempera astfel de tendințe, altele – nu. E ușoară adăpostirea sub etichetele superficiale ”nu au fost bărbați adevărați”, ”au avut probleme la mansardă”, fără a merge la cauzele care au activat – acceptând că există – o predispoziție spre actul suicidal. Totuși, acesta mai rar se ițește fără condiții favorizante. Mai ales că sinucigașii pleacă înainte de vreme în altă lume, dar în urma lor problemele persistă în lumea pământeană.
Foto: arhivă