Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 6 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 6 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 7 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 7 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 8 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 11 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 13 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 13 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 13 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 13 ore în urmă
În sfârșit e oficial: pădurarul Liviu Pavel Pop a murit într-un accident de muncă
În 16 octombrie 2019, pădurarul Liviu Pavel Pop a murit la datorie, în pădurea de la Strâmbu Băiuț, din cauza ”hemoragiei interne prin plagă toracică împușcată, cu leziuni de vase mari și pulmonare” – așa cum se menționa în certificatul de deces. La o lună și jumătate de la tragedie, la locul unde tânărul pădurar a murit împușcat încă se afla branula folosită la resuscitare și mănușile celor care au încercat să-i acorde primul ajutor (vezi foto sus și galerie, realizate cu prilejul documentării făcute aici de o echipă a televiziuni naționale daneze).
Întrucât hoții de lemne susțin că Liviu Pavel Pop s-a auto-împușcat accidental, rămâne un mister de ce ei n-au sunat la 112, preferând să-și ia tălpășița în mod laș. Șeful pădurarului fusese anunțat de acțiune și – în momentul în care a constatat că Liviu Pavel Pop nu mai răspunde la telefon – s-a deplasat la fața locului. Așa a constatat grozăvia și a sunat la 112.
Birocrația, bat-o vina!
Cererea pentru acordarea pensiei de urmaș pentru cele trei fetițe rămase fără tată a fost înregistrată la Casa Județeană de Pensii (CJP) Maramureș în 30 octombrie, decizia fiind emisă în 20 noiembrie. A făcut mare vâlvă faptul că, pe această decizie, la cauza decesului scria ”boală obișnuită”. S-a ajuns la această situație din motive birocratice, impuse de lege (nr. 263/2010), din care cităm articolele aplicabile acestui caz.
”Art. 68. Pensia de invaliditate (respectiv cea de urmaș) se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
- a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii;
- b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;
- c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca”
Art. 89. Pensia de urmaș se stabilește după caz, din:
a) pensia de invaliditate de gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă”.
Lungul drum al procesului verbal către casă
Pentru a trece drept cauză a decesului pe decizia de pensie, sintagma ”accident de muncă” era necesar un document oficial în acest sens. Dar la acea vreme nu exista așa ceva, chestiunea fiind încă în cercetare. Iar Casa de pensii nu avea îndreptățirea să se pronunțe dacă a fost crimă sau accident de muncă și nici nu putea indica alte temeiuri decât cele reglementate de art. 68. Pentru a nu întârzia emiterea deciziei până când s-ar fi finalizat cercetările efectuate de cștre ITM Maramureș, s-a optat pentru încadrarea la ”boală obișnuită”, care nu afecta cuantumul pensiei acordate (de fapt a indemnizației de pensie, în valoare de 704 lei pentru fiecare fetiță, căci calculul pensiei indica doar suma de 340 de lei) și care permitea revenirea la formula corectă, stabilită după încheierea cercetărilor.
Rezultatele anchetei realizate de ITM Maramureș au fost trimise spre validare la ITM București (căci acolo are sediul Regia Națională a Pădurilor și Casa Națională de Pensii) la finalul anului trecut. Din motive de zile libere de sărbători, în 7 ianuarie a sosit din capitală procesul verbal care atestă în mod oficial că, în cazul lui Liviu Pavel Pop, a fost vorba de un accident de muncă. În aceeași zi, directoarea CJP Maramureș, Lucica Pop, a anunțat-o pe soția Anamaria Pop de sosirea acestui document și a informat-o că, la cererea ei, se poate emite o nouă decizie care să indice drept cauză a morții cea rezultată din încadrarea legală stabilită de autoritatea competentă. Nu asta e principala problemă a acestui caz, ci mai degrabă lentoarea cu care decurg cercetările penale, chiar și după transferarea cazului la București. În cursul zilei de astăzi, 17 ianuarie, Anamaria Pop a reuși să depună cererea pentru emiterea noii decizii.
Nu e chiar rău, dar e loc de mai bine
Când Liviu Pavel Pop a murit, soția Anamaria Pop și mama Lenuța Pop (care și ea și-a pierdut soțul în 2019, dar în luna mai) au rămas cu trei credite de achitat. Din donațiile primite au reușit să achite două, mai au unul la BRD în valoare de 26.000 de lei. Și o casă de finisat. În prezent, Anamaria stă împreună cu fetițele la părinții ei din Sighetu Marmației și din dorința ca în preajmă să se afle și o mână de bărbat: tatăl ei
Pe lângă pensia de urmaș a celor trei fetițe și alocația lor, Anamaria Pop mai primește indemnizația pentru creșterea gemenelor Raluca și Sofia. însă numai până prin august 2020. Spre cinstea angajatorului, Romsilva acordat pentru cele trei fetițe – gemenele Raluca și Sofia (ce au un an și trei luni) și Ilinca (5 ani) – ”câte un salariu minim pe economie, în cuantum brut, până la definitivarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani”. Pe anul trecut – când salariul minim era de 2080 lei – au fost făcute deja plățile în lunile noiembrie și decembrie. Par sume frumoase, chiar și pentru familia exclusiv feminină (bunica, mama și cele trei fetițe), apăsate încă de existența unui credit și de casa neterminată (etajul cu dormitoarele fetițelor e nefinisat și nemobilat). Dar cu trei fetițe mici și fără vreo mână de bărbat în gospodărie, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Cel puțin până când tăișul sabiei lui Damocles – reprezentată de creditul la bancă – nu va fi tocit de achitarea acestuia.
Cine înțelege că micuțele încă au nevoie de ajutor pot să depună sume în contul RO76 BTRL RON CRT 0473 823 501, deschis la Banca Transilvania – Sucursala Târgu Lăpuș, pe numele Pop Anamaria. Cei dispuși să contribuie cu materiale pentru dormitoarele celor trei îngerași rămași fără tată – Raluca, Sofia și Ilinca – o pot contacta pe tânăra mamă, care are proiectul în minte, dar nu și resursele pentru a-l realiza: 0740 419 489. (A.G.)