Share
La despărțirea de o personalitate a culturii maramureșene (GALERIE FOTO)

La despărțirea de o personalitate a culturii maramureșene (GALERIE FOTO)

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat joi, la capela Cimitirului de Gară din Sighetu Marmaţiei, slujba de înmormântare a profesorului dr. Nuţu Roşca, trecut la cele veşnice în 13 noiembrie, la vârsta de 86 de ani.

Nuţu Roşca s-a născut în Bârsana în 17 martie 1932. A urmat şcoala primară în satul său natal, gimnaziul şi liceul la Sighetu Marmaţiei, iar studiile academice le-a făcut în Cluj-Napoca, unde a absolvit, în 1968, Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai”. În 1972 se înscrie la doctorat, la Universitatea din Bucureşti, iar în 1978 obţine titlul de doctor în filologie. A fost profesor în Bârsana, Strâmtura, Sarasău, Iapa, iar în Sighetu Marmaţiei la Şcoala nr. 2, liceele Pedagogic, industrial nr. 2 şi ”Dragoş Vodă”. A fost director de şcoală, îndrumător de lucrări de grad, dar nu a putut fi titular decât cu doi ani înainte de pensionare, în 1994, din cauza problemelor pe care le avea cu securitatea regimului comunist. A condus cenaclul literar „George Coşbuc” din Sighetu Marmaţiei, a fost redactor la publicaţiile „Speranţa”, ”Dor”, ”Ţara Maramureşului”. A fost prim corator la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei şi membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului timp de patru legislaturi. A scris atât în domeniul laic, cât şi în cel religios. A lăsat pentru cultura maramureşeană şi pentru cea naţională cărţi de referinţă. Au rămas în urma lui, ca puncte de referinţă, monografiile despre mănăstirile Bârsana, Săpânţa, Moisei. A rămas monumantala „Istorie a Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş”, un volum de 900 de pagini, apărut în urmă cu trei ani.

Profesorul Nuţu Roşca a scris 27 de cărţi, a avut 26 de colaborări la volume colective, a publicat peste 230 de studii şi articole. A primit 12 distincţii, printre care cea de cetățean  de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei şi Crucea Voievodală Maramureşeană. A fost primul care a primit această distincţie proaspăt instituită de către  Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu