Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 2 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 7 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 7 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 7 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 8 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 8 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 8 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 10 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 11 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 11 ore în urmă
Peste 1500 de coconi au părinții plecați la muncă în străinătate
Numărul copiilor din Maramureș rămași în grija rudelor din cauză că părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate sare de 1500. Nu se cunoaște exact câți micuți sunt în această situație, pe de o parte pentru că părinții nu anunță autoritățile despre acest lucru, pe de altă parte pentru că nu toate primăriile au raportat aceste informații la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Drepturilor Copilului (DGASPC) Maramureș.
”Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecţia și promovarea drepturilor copilului, toţi părinţii care îşi lasă copiii singuri acasă, când pleacă la muncă în străinătate, sunt obligati să notifice serviciul public de asistenţă socială (SPAS) de care aparţin, cu cel puţin 40 de zile înainte, şi să desemneze o persoană care se va ocupa de aceştia” – a subliniat Adrian Mândru, purtător de cuvânt al DGASPC Maramureș. Potrivit informațiilor comunicate de 42 din cele 76 de primării din județ, în primul trimestru din acest an erau 1.478 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. 344 dintre ei au ambii părinți plecați, 999 au un singur părinte plecat peste hotare, iar 135 sunt copii cu părinte unic susținător al familiei monoparentale, plecat la muncă în străinătate. Lista localităților care au un număr mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate include Baia Mare, Moisei, Tg. Lăpuş, Săliştea de Sus, Cavnic, Baia Sprie, Baiţa de sub Codru.
2 Comentarii în această postare
D.C
Oficial,neoficial numarul e mai mare si o sa mai creasca.Vina o poarta administratiile,locale si judeteana,incapabile de a aduce investitii si investitori seriosi,capabil sa creeze noi locuri de munca.Vorba unora:”singurul judet din zona fara un parc industrial”.
Grigore Zlamparet
Ante comentatorul „dinaintea” mea zicea ca ” Vorba unora:”singurul judet din zona fara un parc industrial”.Nu ar fi numai preblema ” lipsei unui parc indusrtial” ci deschiderea primarilor la „promovarea” si instruirea locuitorilor de la orase si sate in „o noua forma de ANTREPRENORIAT ” sau „munca de acsa” .Spun asta pentru ca lucrez in parteneriat cu o companie americana, aceasta fiind cel mai mare angajator. Presa, primatiile , scolile si orice institutie a statului ar promova asta , atunci nu am mai avea copii singurisi nici saracie in Romania.