Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 8 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Premieră la Spitalul TBC din Baia Mare. Aparatură de înaltă performanță, folosită pentru diagnosticare
A avut loc prima intervenție EBUS-TBNA (Ecobronhoscopie cu puncție transbronșică și aspirație cu ac fin). A fost o premieră pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare. „Procedura a avut loc în analgo-sedare moderată, la o pacientă de 31 de ani cu ganglioni limfatici măriți (adenopatii) în mediastin”, spun medicii despre intervenția realizată. Exista suspiciunea de sarcoidoză, iar procedura a avut ca scop stabilirea diagnosticului.
„Astfel, prin această metodă minim invazivă s-a evitat intervenția chirurgicală (procedură invazivă și cu risc de complicații) dar și spitalizarea de lungǎ durată”, arată unitatea medicală într-un comunicat.
Intervenție fără complicații
Intervenția s-a desfășurat fără nicio complicație pre și post procedural. Pacienta urma a fi externatǎ la 24 de ore post procedură.
„Echipa medicală care a efectuat aceastǎ primă intervenție a fost coordonatǎ de doctor Balan Mircea, medic primar pneumolog, împreună cu Dr. Pall Monika medic ATI , asistent Făt Alexandra, asistent Hossu Mirela, asistent Miholca Iuliana, asistent Ștețco Alina”, mai arată unitatea medicală.
„Dotarea cu aparaturǎ medicală de înaltă performanță și diagnosticarea precoce a patologiei pneuomo-pleuro-mediastinale, prin proceduri minim invazive face parte din preocuparile Spitalului de Pneumoftiziologie”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare de crestere calitǎții actului medical și ȋngijirii pacienților”, mai arată reprezentanții spitalului.