Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 43 minute în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 2 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 3 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 4 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 6 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 16 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Reclamații în Baia Mare: Locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap, ocupate de “șmecherași”. Au crescut amenzile pentru indisciplinați!
Mulți indivizi certați cu simțul civic sfidează cu nonșalanță drepturile de care beneficiază ceilalți cetățeni. Un exemplu îl constituie spațiile de parcare destinate exclusiv persoanelor cu grad de handicap, care sunt, adeseori, ocupate de “șmecherași” de ocazie.
Aceste locuri de parcare sunt marcate cu albastru în parcările publice, însă asta nu îi împiedică pe unii să ignore legislația. “Sunt încadrat în grad de handicap de aproximativ 7 ani, însă am voie să conduc, întrucât aptitudinile în acest sens nu mi-au fost afectate. Am dreptul conferit de lege și aprobarea de la medic. Din păcate, însă, există situații în care locurile de parcare destinate nouă, celor care suntem încadrați în această categorie, sunt ocupate de alte persoane, care nu au absolut nimic. Când văd loc liber, automat îl ocupă, fără să se gândească la faptul că ne privează pe noi de o facilitate. Mi s-a întâmplat chiar și ieri, în zona Mara. Am parcat în altă parte, iar când m-am întors, era un tânăr care conducea o mașină înmatriculată în Italia. Am dubii că avea grad de handicap. Bun, eu ca și eu, dar alții care au chiar și mașina modificată ce face? Pentru ei situația și mai dificilă”, a reclamat Cosmin N. din Baia Mare.
Există situații în care ignoranța și lipsa de bun simț se împletesc în cel mai nefericit mod. “Am fost martoră la două astfel de scene. În prima, era o individă aflată într-o maşină decapotabilă. Fără nicio remuşcare, a ocupat locul persoanelor cu handicap. La un moment dat, a venit un echipaj al Poliţiei Locale. I-a dat amendă, însă tipei nici că i-a păsat. A mers în treaba ei, parcă persiflând autoritatea poliţiştilor. Mi s-a părut chiar greţos. Cu atât mai mult cu cât era o femeie, nu un bărbat certat cu legea. Se vede că nu prea înțelegea ce e bunul simț. Am văzut încă o scenă, tot cu un şmecheraş, care venise la volanul unui autoturism cu volan pe dreapta. S-a aşezat pe locul destinat persoanelor cu handicap, după care s-a dus la magazin. Nu a oprit motorul şi a stat minute în şir. Astfel de indivizi ar trebui să fie sancţionaţi aspru, poate îi “va ustura” la buzunar, dacă la nivelul obrazului nu simt absolut nimic. Îl au prea gros încât să îşi dea seama că ceea ce fac ei este eronat. Sau poate se cred superiori. Numai că nu au cu ce”, a relatat Diana M. din Baia Mare.
Ei bine, însă, atenţie și mai mare, maramureşeni! De câteva zile încoace, utilizarea locurilor destinate persoanelor cu handicap, fără a deţine un astfel drept, poate să vă aducă o sancţiune usturătoare. Legea a suferit modificări care pot fi resimţite semnificativ la nivelul bugetului personal. “Conform Legii nr. 145 din 22 iulie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Constatarea contravenției și aplicarea amenzii contravenționale se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens. Legea nr. 145 din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 648 din 22 iulie 2020 și a intrat în vigoare din 25 iulie 2020”, au anunțat reprezentanții Poliției Române. Rămâne de acum dacă cetățenii certați cu bunul simț vor și înțelege de bună voie că legea nu este negociabilă, ori, în caz contrar, vor avea de scos bani frumoși din buzunar, chiar acum, în perioada concediilor.
C.Ț.
Foto – C.Ț., arhivă