PS Timotei Sătmăreanu va sluji în această duminică la Mănăstirea Săpânța-Noul Peri - 1 oră în urmă
Ziua Internațională a Râsului și a Fericirii se sărbătorește și la școală - 2 ore în urmă
Bucuria iernii la Izvoare cu Asociatia ASSOC - 2 ore în urmă
Un caz cu o complexitate semnificativă a fost rezolvat cu succes la Spitalul de Recuperare Borșa - 2 ore în urmă
Percheziție la Moisei: Bărbat reținut pentru braconaj și uciderea unui câine - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să-ți reprogramezi mintea pentru a trăi mai bine? - 17 ore în urmă
La Târgu Lăpuș: Festivalul „Poeziei Populare de Dragoste” ajunge la cea de-a V-a ediție - 19 ore în urmă
Salvamont Maramureș în presa franceză - în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - în urmă
Idealitate - în urmă
Sedusă și abandonată, ca la piață. Piața Justy
Anul trecut, Moș Nicolae a adus în dar băimărenilor o intenție de toată isprava: cinstirea celui care a fost ÎPS Iustinian, printr-un bust și atribuirea numelui acestei personalități unei piețe. De fapt, piațetei 1 Iunie, care a devenit Piața Iustinian Arhiepiscopul. Doar cu numele, fiindcă încă nu a apărut vreo plăcuță oficială cu noua denumire.
Și e de înțeles, căci acolo nu s-a făcut nimic altceva decât să se radă la repezeală copacii și să se distrugă iarba. Deși au rezistat furtunii din 17 septembrie, copacii au fost declarați, pe hârtie, găunoși și vai de capul lor și tăiați fără milă (poate în ideea că vor ajunge hârtie, care să suporte orice). După acest episod brutal, riveranii parcului au simțit că rămân fără aer (fără oxigen, cum spune inventatorul Jack Goldstein). Și au început demersurile pentru ca scuarul să nu devină parcare sau să fie sufocat de beton, așa cum s-a mai încercat în urmă cu niște ani.
Au primit asigurări liniștitoare de la primarul urbei. Le reiau în rezumat. Nu se face sens giratoriu, nu se fac parcări! Se face părculeț. Structura aparținând EON Gaz va amplasată într-o cuvă subterană de beton. Se va amplasa un bust al lui Iustinian, se vor face alei, se vor pune băncuțe, verdeață și platani. Nici vorbă de parcări, iar ce au văzut cetățenii la primărie era un proiect vechi, care nu mai e valabil. Se lucrează la un proiect nou pe care îl va prezenta cetățenilor. Ba chiar s-a avansat un termen pentru asta: miercuri.
Marius Costea, vârful de lance al riveranilor pieței, numără: e a noua miercuri și nimic. Dacă tot nu era proiect, de ce nu s-a mai așteptat cu tăierea copacilor? – se întreabă oamenii.
Totuși s-a făcut ceva. Primăria a cerut în scris Delgaz Grid (fostul EON) să identifice o „soluție de amplasare a stației într-o cuvă de beton, sub nivelul terenului, Primăria analizând posibilitatea de a realiza partea de beton în cadrul lucrărilor de amenajare”. Solicitare asupra căreia managementul de la Târgu Mureș urma să se pronunțe. Deci totul e în analizare.
Probabil în analiză e și proiectul promis din zona primăriei. Fiindcă, în afară de termenul de miercuri, nu se mai știe nimic despre proiect. Proiect pe baza căruia să se solicite autorizațiile și avizele necesare. De pildă, la APM, la final de ianuarie nu era depusă nicio solicitare de obținere a avizului de mediu pe acel amplasament.
Așa că piața (fostă) 1 Iunie a fost sedusă și abadonată (poate fiindcă a chelit!). Abandonată de către autorități. Oamenii din jurul pieței au suplinit acest lucru și au pus o placă de lemn cu noul ei nume. Cum lemnul e cam mic, a încăput doar „Piața JUSTY”.
Sau e felul lor de a face haz de necazul de a fi fost seduși și abandonați.
Ananei GAGNIUC
3 Comentarii în această postare
Andrei
Singura oaza de verdeața din zona Centrului Vechi, distrusă. 🙁 Bine zis: sedusa și abandonată !!!! Și totuși unde este planul de amenajare ?
Costea
In eter.
costea
Pentru a-III-a oară,un nuc invie din rădăcina care au uitat să o scoată. Cum au făcut la ceilalți arbori devastați şi raşi de pe fața scuarului.
Şi totuşi până la această oră nu am auzit de vre-o demisie şi nici de un proiect,ceva de genul ăsta….. #del grind gaz încă îşi ține pe domeniul public „conserva” aia. Cine ce să ştie?