152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 5 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 6 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 6 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 6 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 6 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 7 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 7 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 9 ore în urmă
Stimulentele oferite de stat pentru angajarea tinerilor lovesc în angajații de vârsta a doua
Stimulentele oferite de stat pentru angajarea tinerilor sunt arme cu două tăișuri: sunt benefice celor care și-au terminat școala și vor să acceadă pe piața muncii, însă această facilitate se întoarce împotriva persoanelor de vârsta a doua. Așa susține o persoană din Baia Mare, care și-a pierdut locul de muncă, deoarece patronul a preferat să angajeze în locul ei absolvente, pentru care primește stimulente prin intermediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc 2.250 lei/lună/ absolvent încadrat, pe o perioadă de 12 luni.
”Mi-am pierdut locul de muncă, am fost în șomaj și în cele din urmă m-am angajat la o firmă din Baia Mare. De curând am fost anunțată că în locul meu vor fi angajate două absolvente, căci firma primește pentru ele ajutor de la stat. Vă dați seama cum m-am simțit, pentru că am trecut prin perioade grele până m-am angajat. Și acum nu mai sunt la prima tinerețe. Nu s-a procedat corect și sunt foarte dezamăgită. Patronii ar trebui să se gândească și la angajații care au o anumită vârstă” – e de părere persoana supărată. De altfel, acest episod a determinat-o să emigreze din țară.
Această situație este posibilă în cazul angajatorilor a căror etică profesională lasă de dorit, deoarece nu poate fi controlată, iar discriminarea este greu de probat. ”Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) nu verifică etica profesională a angajatorilor, fiindcă asta nu intră în atribuțiile ei”- a precizat Ștefania Donca, purtător de cuvânt al AJOFM Maramureș. În plus, acești patroni mizează pe faptul că oamenii dați afară nu se vor adresa instanțelor de judecată, singura cale prin care pot să-și găsească dreptatea.