Copiii prezenți la atelierul „Șezătoare în Postul Mare” au învățat despre rochia de Rogoz, dar și despre pieptarul înfundat specific zonei Lăpușului - 16 minute în urmă
Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 24 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 1 oră în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 2 ore în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 2 ore în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 2 ore în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 14 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 17 ore în urmă
Strămutarea sezonieră a turmelor de oi, inclusă în patromoniul UNESCO
Străvechiul obicei al transhumanței, care este strămutarea sezonieră a turmelor, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Anul trecut, pe 30 martie, zece țări, printre care și România, au depus la UNESCO dosarul multinațional Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Astfel, transhumanța a fost recunoscută ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturare, fiind recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității, la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfăşurat la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie.
Dosarul Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de Ministerul Culturii şi Sportului din Spania, în colaborare cu instituţiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi România, notează News.ro.
România are acum zece elemente înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
„Dincolo de deplasarea turmelor, practică milenară încă de pe vremea Imperiului Roman, transhumanţa reflectă și relațiile complexe dintre oameni, animale şi ecosisteme. Aceasta implică ritualuri şi practici sociale, îngrijirea şi creşterea animalelor, gestionarea terenurilor, pădurilor şi resurselor de apă şi gestionarea pericolelor naturale”, arată CNR UNESCO.
„Transhumanța a influențat și practicarea unor meșteșuguri și ocupații asociate: fabricarea de obiecte necesare la stână, a articolelor de îmbrăcăminte specifice, a unor instrumente muzicale, a comerțului cu produse specifice, a elementelor de arhitectură țărănească, de la anexele stânii, la locuința temporară și până la gospodăriile complexe sau la așezări agropastorale specifice”, se mai arată în comunicatul remis presei.